News ALERT. Orice medic va putea trata pacienți COVID. Ne pregătim pentru jale în spitale?

News ALERT. Orice medic va putea trata pacienți COVID. Ne pregătim pentru jale în spitale?

martie 25, 2021 0

Indiferent de specialitate, medicii vor putea trata pacienții infectați cu SARS-CoV-2, anunță Realitatea Plus.

Decizia a fost luată în această seară din cauza crizei de personal medical din România, pe fondul exploziei pandemiei.

Andreea Moldovan

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: ”Nu putem școlariza și nici timpul necesar pentru a forma medici acum specializați în COVID”.

Măsură decisă prin ordonanță urmărește să prevină o criză de gestionare medicală a viitoarelor cazuri COVID, în cazul în care numărul infectărilor va crește necontrolat.

O altă măsură privește clasificarea spitalelor.

„Am eliminat sintagma spitale covid și non covid. Vom aloca pacienți COVID și în spitale non-covid unde infrastructura o permite. Încercăm să creăm circuite covid și non covid. Am stabilit 3 niveluri diferite: nivelul 1, unde spitalul are radiologie, gărzi, nivelul 2, au radiologie sau ct dar nu non stop, dar au și gărzi de infectioase și pneumologie, și nivelul 3 unde se pot face paturi de terapie intermediară și unde există gardă cu specializare în infecțioase și pneumologie.

Spitalele identificate în acest ordin sunt 248. Avem 64 de spitale de nivel 1. Creștem capacitatea de alocare a resursei umane prin dispersarea specializării. Pacienții cu probleme psihice cu boala COVID vor fi tratați și în alte spitale, decât cele psihiatrice. E o altă abordare, dăm mai multe drepturi spitalelor”, a spus Andreea Moldovan, citată de realitatea.net.

Radu Țincu, medic primar de terapie intensivă la Spitalul Floreasca din București, a tras câteva semnale de alarmă referitoare la situația de la ATI din spitalele bucureștene.

Acesta a precizat, la Realitatea PLUS, că doar suplimentarea paturilor de terapie intensivă nu rezolvă problema, resursa umană medicală fiind principalul impediment în valul trei al pandemiei.

Țincu a deplâns și faptul că România nu a ajuns să testeze 50.000 de oameni pe zi contra COVID, cifră care reprezintă capacitatea declarată de țara noastră.

Planul de măsuri antipandemie al Ministerului Sănătății

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a anunțat în această seară mai multe măsuri similare.

La capitolul planuri, ministrul Sănătății menționează un ordin de ministru aflat în transparență, promițând „acordarea de asistență spitalicească de cea mai bună calitate pacienților cu COVID-19, optimizând utilizarea resurselor disponibile”.
O măsură „în lucru” este reprezentată de posibilitatea efectuării testelor antigen rapide în farmacii de către personalul calificat al acestora.
„Pentru creșterea accesibilității populației la testare, testare corectă se face de către personal medical, raportare corectă și eliberare a unor indicații de conduită medicală adecvate persoanelor testate”, sunt avantajele urmărite de Vlad Voiculescu.
Plan de acțiune diagnostic-testare:
  • Creșterea capacității de testare prin introducerea testelor rapide în farmacii și disponibilitate la medicii de familie, spitale, UPU;
  • Testarea cu teste antigen rapide în școli (conform metodologiei naționale în vigoare);
  • Asigurarea disponibilității testării PCR;
  • Elaborarea unui protocol de colaborare MTS-MS pentru desfășurarea în condiții de siguranță epidemiologică a activităților sportive;
  • Campanie de informare a populației referitoare la testarea la timp, supravegherea medicală, prezentare la medic în prezența criteriilor de agravare;
  • Program de informare a populației referitoare la evitarea automedicatiei sau a exceselor de terapie în infecția COVID-19;
  • Implementarea unui sistem de raportare a testelor rapide pentru toate unitățile medicale și a celor care urmează să devină operaționale (farmacii, medici de familie).
Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.