Arina Delcea: Europa se închide. Sufocată de cifre, România se deschide

Arina Delcea: Europa se închide. Sufocată de cifre, România se deschide

ianuarie 29, 2021 0

Noi? Noi stăm bine de tot. Atât de bine încât bilanțul de la ora 13:00 nici nu mai reprezintă o știre.  De zile întregi n-am mai trecut de patru mii de noi cazuri de infectare cu virusul ăla din China. O mie și ceva; două mii și ceva de români pe zi află că sunt bolnavi de Covid-19. Nu e mult, dacă ne gândim că prin toamnă ne învârteam pe la zece mii în 24 de ore.

Apoi mai e coeficientul ăla de infectare care ne-a ținut așa în șah o perioadă, dar am depășit noi, românii, și obstacolul ăsta. Acum doar Timiș mai este județ roșu. În rest suntem bine, județele noastre sunt colorate pe hartă în galben și destul de mult verde, adică sub 1,5 infectări la mia de locuitori. Așa că nu doar ne gândim, dar ne și apucăm să ne relaxăm. Deschidem, e drept la capacitate redusă, restaurante în interior, săli de spectacole, de jocuri de noroc. Ah! Școli, din 8 februarie. Doar ne obligă legea, care arată cât se poate de clar când anume este permisă reluarea unor activități economice. Noi suntem siguri că ne e bine. Ne irită puțin știrile despre noua tulpină. De fapt, cele trei noi tulpini. Specialiștii spun că sunt mai contagioase, mai periculoase, dar noi avem mai puțin de zece români care s-au infectat cu noua variantă upgrade a coronavirusului. Noi suntem puternici. Tocmai de-asta nu cheltuim bani aiurea ca să descoprim cât de răspândită este noua tulpină. Costă cam 500 de euro secvențierea. Comisia Europeană ne cere să facem analiza asta pentru cam 10 la sută din cazuri, dar parcă prea e scumpă. Noi suntem ocupați. Ne reluăm viețile. Ne întoarcem la normalitate. Mai rău decât Covidul, ne ustură buzunarul. Înghețarea salariilor, a pensiilor; creșterea infimă a salariului minim și a alocațiilor. Astea ne frământă pe noi. Astea ne scot în stradă. Nu că astea nu ar fi probleme. Ba chiar, la limită, de viață și de moarte.

Alții, care n-au neapărat grija zilei de mâine, au alte preocupări. Organizația Mondială a Sănătății, Centrul European de Control al Bolilor nu mai contenesc cu avertismentele: să păstrăm restricțiile, ba chiar să le întărim. Măcar să le prelungim. Noile tulpini ale Sars Cov-2 sunt cu 70 la sută mai contagioase. Au ajuns în aproape 70 de state. În numai o lună, 10 la sută din noile cazuri din Franța sunt generate de noua tulpină. Cine aude? Europa. Oficialii aud, dar nu toți ascultă. Unii o fac. Franța se pregătește de lockdown. Germania vrea să cam interzică politicos călătoriile, cam de orice fel, „să le reducă la zero”, cum spune Merkel. Suedia și-a închis granițele cu Norvegia. Carantină în regiunea capitalei Oslo. Olanda nu-și mai lasă cetățenii să se plimbe noaptea. Irlanda de Nord prelungește carantina până în martie. Elveția închide școli. Ne uităm și lângă Europa și vedem că Israelul s-a încuiat. Vrea să interzică acum și zborurile. Fricoșii naibii.

Nu știu dacă cifrele schimbă ceva în peisaj, dar am să le înșir, așa pentru curioși. În Germania sunt 244.714 oameni bolnavi acum. În Germania s-au făcut de la începutul epidemiei 38.533.736 de teste. Asta înseamnă 459.072 de teste la milionul de locuitori. În Franța sunt 2.881.833 de bolnavi de Covid. În Franța s-au făcut de la începutul epidemiei 42.528.991 de teste. Asta înseamnă 650.720 de teste la milionul de locuitori. Hai și cu Israel: 74.821 de bolnavi acum. În Israel s-au făcut în total 10.325.846 de teste, adică 1.122.669 de teste la milionul de locuitori. Noi? 37.407 cazuri active. Mult, mult mai puține. Iar testele… păi făcurăm 5.379.447 din martie anul trecut până acum. Asta înseamnă 280.715 teste la milionul de locuitori. Față de aproape 460.000 în Germania sau 650.000 în Franța. Mult, mult mai puține. Îh! Dar de ce să ne uităm la capra vecinului? Să ne comparăm noi cu alții… Mai bine ne uităm doar la noi în ogradă, și, fără ochelari, cifrele sunt mici, deci relaxările binevenite și abia așteptate. Ba chiar cerute de legile în vigoare.

Ca să încheiem într-o notă pozitivă. E ceva ce chiar ne iese. Vaccinarea. Mai sunt sincope, e adevărat. Dar una peste alta, suntem în top. Cam 3 la sută din români au primit măcar prima doză. Germania e mai jos, la 2,4 la sută. Franța, mai rău: la 1,7 la sută. Na, or fi ocupați cu testarea și secvențierea. Israelul ne întrece pe toți. 49,1 la sută.

Da. Europa se cam închide. România se cam deschide. E clar: Europa greșește, nu? Toată lumea greșește. Eu mă duc la restaurant, să citesc știrile externe de acolo.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.