Arma secreta a lui Ceausescu

august 26, 2008 0

Multe sunt ipotezele care incearca sa justifice gestul lui Ceausescu din 1968, de a se fi opus pe fata URSS-ului. Unele au fost dezbatute si in campania sustinuta de Cotidianul cu ocazia implinirii a 40 de ani de la Primavara de la Praga.
Exista insa o ipoteza ce nu a fost discutata si de care putini au auzit. Publicata prima data de Pierre Accoce si Daniel Pouget, reluata apoi de Cristian Troncota, ea suna astfel:
In 1968,  Romania avea ceva ce sovieticii isi doreau mai presus de orice. Si anume o retea de spioni, reteaua Caraman, care se infiltrase in structurile NATO pana la varf si care furniza URSS-ului informatii despre dusmanii imperialisti, insa prin intermediul Romaniei. Mihai  Caraman, arhitectul retelei, era spion roman, iar opera sa a ramas si pana astazi cea mai mare bresa creata de un serviciu de spionaj in structurile NATO. 
Asa ca orice suparare intre Romania si URSS putea duce la oprirea „gazului” catre rusi. De aceea, practic, Ceausescu putea sa spuna ce dorea in 1968 pentru ca avea de partea sa un atu peste care rusii nu puteau trece. 
Unii l-au crezut genial, curajos, strateg sau doar norocos. Privit din aceasta perspectiva, a fost doar un politician care a folosit in relatiile internationale o arma numita Real Politik.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.