Atentat în Slovacia. Premierul Robert Fico, în stare critică

Atentat în Slovacia. Premierul Robert Fico, în stare critică

mai 16, 2024 0

Premierul slovac Robert Fico a fost supus unei operaţii „foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat într-un atac comis miercuri în oraşul Handlova.

„Starea sa este extrem de gravă”, a declarat ministrul apărării, Robert Kalinak, în cadrul unui briefing de presă în care a precizat că operaţia va dura trei ore şi jumătate, adăugând: „Ne rugăm cu toţii ca buna constituţie a premierului şi medicina modernă să îşi facă treaba”.

La rândul său, ministrul slovac de interne, Matus Sutaj Estok, a declarat că autorităţile suspectează că atacul a fost motivat politic, relatează Reuters. 

Slovacia, în șoc. Premierul țării a fost împușcat! Acesta a fost transportat la spital. Agresorul, reținut

Atacul comis miercuri împotriva premierului Robert Fico a fost calificat de autorităţile de la Bratislava drept un asasinat motivat politic, conform TASR. Atacul a fost clasificat drept asasinat, autorul trăgând cinci focuri de armă, a anunţat ministrul de interne Matus Sutaj Estok, dând asigurări că va face tot ce îi stă în putinţă să fie investigat în profunzime şi cât mai repede posibil.

„Ceea ce s-a întâmplat este un atac politic. Este absolut clar şi trebuie să reacţionăm în consecinţă”, a declarat şi ministrul apărării Robert Kaliniak la o conferinţă de presă organizată la spitalul unde este operat Fico. „Sarcina noastră comună este de a înceta imediat răspândirea urii politice. Bineînţeles spiritele sunt încinse, dar ar fi foarte greşit să escaladăm şi mai mult această situaţie periculoasă”, a scris Sutaj Estok pe Facebook.

Potrivit ministrului de interne, Slovacia trăieşte cea mai proastă zi a democraţiei sale. Sutaj Estok a remarcat că, pentru prima dată în istoria modernă a Slovaciei, cineva a decis să îşi exprime o opinie politică nu în cadrul unor alegeri, ci cu o armă pe stradă. „Şi cu intenţia nu de a discuta, ci de a elimina fizic un adversar politic”, a notat Sutaj Estok.

Ministrul a spus că percepe împuşcăturile ca pe un avertisment pentru întreaga societate: dacă oamenii nu se opresc acum, vor distruge tot ceea ce i-a unit ca naţiune. „Este o dezamăgire teribilă pentru mine personal să văd cum efortul nostru comun de a aparţine lumii civilizate a celor mai avansate ţări a fost redus la nimic într-o clipă”, a remarcat ministrul.

Atacul, a spus el, trebuie condamnat unanim şi fără echivoc. Potrivit lui, această condamnare poate fi urmată de reconcilierea naţiunii şi de calmarea spiritelor. „Este singura noastră speranţă pentru viitor”, a adăugat el.

Potrivit canalului Joj TV, Robert Fico a fost împușcat de un bărbat de 71 de ani, din orașul Levice din vestul Slovaciei. Potrivit postului HN,  tentativa de asasinat a fost făcută de Juraj C., însă numele acestuia de familie nu este dat.

Poliția l-a reținut imediat pe atacator. Pe cămașa atacatorului a sărit inclusiv sângele premierului slovac. Motivele care stau în spatele atacului sunt încă necunoscute.

Atacatorul  i-a strigat lui Fico: „Robo, vino aici”, după care, potrivit diferitelor surse, a tras între două și cinci focuri de armă, potrivit presei slovace.

Se pare că bărbatul a stat pasiv în mulțumea de oameni înainte să lanseze atacul, așa a trecut nebăgat de forțele de ordine.

Sursa: Newsinn

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.