Atentie, iar ne-a murit literatura
Am citit doua articole ale criticului Paul Cernat in Observator Cultural despre starea trista a literaturii tinere de azi (prin asta intelegind autori sub 40 de ani). Am citit si comentariile din subsol facute de alti critici sau scriitori. Subiectul e intotdeauna bun, ca orice stire apocaliptica, de altfel.
Si am citeva observatii de facut. Cu o precizare pentu cei care vin pe acest blog de pe platforma Cotidianul si care nu urmaresc neaparat pateticul mediu cultural romanesc (si ca sa se intelega de ce-mi dau cu parerea asa ca un „expert”, haha): sint critic literar atit cit imi permite creierul de vreo 10 ani, iar de scris literatura o fac intr-un fel sau altul de cind ma stiu, ba unii m-au si publicat. Asadar:
- o teza a lui Cernat e clasica, de teorie literara. El spune ca marile utopii ale marilor natiuni dau nastere si marilor romane. Mai departe, nu spune clar, dar fac eu o simpla inferenta, marile utopii interbelica si comunista, au produs literatura mai buna decit cea postnouazecista. Pina aici sintem intr-un soi de spatiu de critica a ideilor. Asta e, daca momentele mari produc literaturi mari, n-avem ce sa facem, trebuie sa ne multumim cu literaturi mici. Desi eu pot spune, de exemplu, ca traim marea utopie hedonista care poate da arta pe masura – poate nu literatura, poate film sau muzica
- Scriitorii tineri nu sint buni pentru ca nu au „acel ceva” al marilor capodopere. Uau. Cernat face referire la Tolstoi sau Marquez sau Proust sau Malraux sau Mateiu Caragiale de la noi. E superfluu. Da, aia batrini si foarte buni nu vor semana niciodata cu aia tineri si inca greu de perceput sau de acceptat. Ai nevoie de receptare profesionista ca sa devina buni. Cind deschizi o capodopera de exemplu, daca te plictisesti, dai vina pe tine. Cind deschizi literatura noua, daca te plictisesti, si-o fura autorul. Simplu, nu? Nu mai pot sa citesc Tolstoi, asta ca o confesiune… Gogol, da. Tolstoi, nu.
- Cernat mai spune apoi ca o realitate precum influentele pop a tinerilor scriitori n-a facut altceva decit sa dauneze prestigiului si calitatii literaturii. Aici zimbesc si spun atit: de ce va vreti atit de rupti de lume? Un critic mi-a reprosat faptul ca am personaje care seamana cu „vedete” in cartea mea de literatura, deci sint superficial. Ii rapsund cu un calc: ia-ti o slujba adevarata. Sau enumara in minte cite personaje de acest gen gasesti in mai marii prozei din ultimii 30 de ani. Voi fi fiind superficial, dar nu din pricina personajelor, saracele. Popul relativizeaza valori, distruge suprematii intemeiate valoric in favoarea suprematiilor sclipicioase. Evident, face toate astea in Vest de foarte mult timp. Daca literatura de acolo e atit de buna, inseamna ca scriitorii si criticii au inteles ce se intimpla in jurul lor si au scris si despre asta. Nimic nu-i mai frumos decit sa citesti portretul unei vedete de tabloid semnat de Jonathan Coe.
- si aici intervine problema mediului literar romanesc. Este extrem de izolat, prea multi dintre cei care fac critica sau literatura o fac cu o aroganta ipoteza: aia care citesc nu dau doi bani pe net, tv, distractii. Mai mult, pretind despre ei insisi si despre cititorii lor ca toate mizilicurile astea popculturale nu-i afecteaza, cind de fapt ne structureaza pe toti pina la un nivel unde nu mai conteaza dezbaterea „e bine sau e rau”. Pur si simplu asa e.
- Cernat spune ca nu exista scuza „jobului” pe care multi scriitori o invoca atunci cind vine vorba despre timpul de creatie. TO Bobe, un scriitor excelent, ii reproseaza lui Cernat aceasta indiferenta. Eu as zice: marile utopii, marile regimuri se tin cu cheltuiala de la stat inclusiv pt scriitori. Asa ca, si Paul, si Bobe au dreptate… Oricum, sint de acord cu T.O.Bobe ca noi astia, formati in anii 90, ne putem defini drept aia foarte ocupati sa supravietuim. Prea putini scriitori se recruteaza din familiile bogate, deh.
<!–[if !supportLists]–>· <!–[endif]–>”În altă ordine de idei, nu cred că tinerii sau încă tinerii noştri autori ar scrie mai bine dacă n-ar trebui să-şi întreţină familia din job-uri, dacă ar fi sinecurişti, ori sponsorizaţi de un mecena, ori de „scriitori profesionişti“ ce trăiesc din propriul scris. Circumstanţe atenuante se găsesc oricînd şi nu are rost să te superi pe publicul care nu înţelege, sau pe statul care nu te plăteşte gras şi nu te recunoaşte ca scriitor al naţiei. Altfel ajungi, mai curînd, să scrii la comandă şi după reţetă. Prăbuşirea importanţei sociale a literaturii nu se rezolvă doar prin burse, sponsorizări şi sinecuri. Mai trebuie ceva, şi acel „ceva“ diminuează constant. Deocamdată, literatura valoroasă produce pe stoc, dar nu îşi mai împrospătează suficient efectivele. S-ar putea ca peste cîţiva ani să înregistrăm un reviriment. Sau nu”, scrie Cernat. E clar ca avem de-a face cu un soi de elegie pentru literaturocentrism. Eu nu mai cred in cartile-centrul-lumii. Pentru ca mai sint muzici, filme si alte faze (ca sa-l citez pe Verdeş) la fel de profunde. Iar asta nu inseamna „relativism”. Si ajungem asa la o alta chestiune:
- Se invoca „marile teme” care ar face romanele mai bune. Marile teme fac toata miscarea culturala si popculturala sa-si depaseasca intr-un fel conditia de suport pentru distractie. Mai intii a fost povestea de amuzament sau de infricosare. Dup-aia s-a facut Biblia… Si eu sint nemultumit de calitatea noii literaturi, dar mai ales de calitatea literaturii care mi se vira pe git drept buna. Se publica multa literatura si, cum cred in regula cantitatii, ies unii si foarte buni – din pacate, nu devin si cei mai vizibili. Avem o retea critica slaba, cu eroi arondati sau pur si simplu fanatizati de text. Cu asta cred ca e de acord si Paul Cernat. In ciuda acestor neajunsuri, accesul asta nenorocit la orice ma face fericit. Nu scrie un roman bine? Citesc zece englezi sau americani buni, nici o problema.
Moare literatura pentru restul? Duca-se. Eu am apucat-o pe cind era in viata si era frumoasa.
P.S. Textul lui Paul mi-a dat chef pentru noi lecturi din literatura noua. Asa ca voi incerca sa inviorez blogul cu niste ziceri critice. In curind, cind va iesi si o noua formula grafica a blogurilor Coti…