ATENTIE! Pagini realizate de Traian Ungureanu!

mai 24, 2008 0

Lui Traian Ungureanu urmeaza, foarte curind, sa ii apara o noua carte. La aceeasi editura – Humanitas!
Noul volum se va numi „INCOTRO DUCE ISTORIA ROMANIEI” si va fi lansat la Tirgul de Carte ce va avea loc la Romexpo la inceputul lunii iunie. Desigur, in prezenta autorului!
In exclusivitate si pe surse 🙂 iata ce am aflat chiar de la autorul cartii:
„Înţelegem tot mai puţin istoria României. Nu ne sînt străine doar datele şi figurile trecutului. Înseşi motivele pentru care ar trebui să fim, mai departe, împreună ne sînt neclare. Cartea mea pleacă de la aceast diagnostic grav şi se întoarce la împrejurările care l-au făcut posibil.
Eseurile şi schiţele cuprinse în volum descriu un pericol major. Ele constată că ideea după care o naţiune pregăteşte şi urmează, împreună, o direcţie a dispărut, dacă nu cumva a refuzat să se nască. Memoria şi valorile comune au fost înlocuite de un prezent interminabil care n-are nevoie de trecut şi exclude viitorul. Zgomotul şi furia acestui timp bizar nu presupun o naţiune sau o cultură ci doar o viteză violentă de îmbogăţire. Şansele noastre de regrupare într-o civilizaţie propriu-zisă scad.
Observaţiile şi analizele acestei cărţi resping clişeele care reduc istoria recentă a României la eroarea comunistă şi la corectarea ei miraculoasă, în post-comunism. Comunismul s-a retras sau a fost retras, în ultima clipă îngăduită. Însă degrdarea agravată de comunism continuă. Această viguroasă vocaţie autodestructivă are rădăcini istorice adînci. Motorul care fragmentează lumea românească e vechi. Deriva de astăzi a devenit inevitabilă pentru că a fost hotărîtă, demult, de mersul neîmplinit al istoriei noastre. Prezentul fals şi haotic al României e dictat de eşecurile, iluziile şi, chiar, de succesele istorice pe care le-am trecut cu vederea. Istoria României, adică felul nostru deficitar de a fi împreună, trebuie scos la suprafaţă şi înţeles. Altfel, deriva care abrutizează viaţa publică, falsifică democraţia, batjocoreşte justiţia, distruge case vechi, poceşte limba, înghite sate străvechi şi înalţă impostori, va continua.”
Nu cred, pentru ca sint sigur: va fi o carte excelenta!
Pentru buna aducere aminte, va mai spun ca TRU a mai publicat si aceste volume:
tru-3.jpgtru-1.jpg
tru-2.jpg
tru-4.jpgtru-5.jpg

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.