ATENTIUNE! Tismaneanu, Mihaies. Istoria contemporana a Romaniei

ianuarie 11, 2009 0ISTORIA ROMANEI CONTEMPORANE (cartea nu se va numi asa, „stati calmi la locurile voastre”) pe care o vor termina anul acesta Vladimir Tismaneanu si Mircea Mihaies va fi, cel mai probabil, lansata in luna noiembrie, la douazeci de ani de la Congresul rusinii si la douazeci de ani fara o luna de la decembrie 1989.
Va fi o „caramida”, un cartzoi de aprox 1000 de pagini ce va reuni cele patru carti in anterioare (carti in dialog) plus o conversatie despre ultimele evolutii pe scena publica autohtona care aduce practic la zi aceasta istorie neobisnuita.
In exclusivitate pentru http://patrasconiu.blog.cotidianul.ro/, cei doi autori mi-au declarat urmatoarele despre proiectul lor comun:
VLADIMIR TISMANEANU: „Cartea finala a seriei de dialoguri despre strania si adeseori naucitoarea tranzitie romanesca va fi de fapt un diagnostic al sanselor si nesanselor cu care s-a confruntat si se confrunta Romania. Intrarea in NATO si UE, condamnarea dictaturii comuniste, consolidarea unora dintre mecanismele statului de drept sint evident achizitii incotestabile. Ne intilnim insa cu persistenta atit de frustranta a vulgaritatii limbajului public, cu dispretul pentru adevar si onoare, cu macularea intelectualilor publici, cu o dezolanta ubicuitate si vehementa  a lipsei de rusine. Clasa politica ramine inca infeudata unor forme mentale mostenite din trecutul comunist. Decomunizarea nu si-a urmat cursul firesc, a fost sabotata si boicotata de forte direct legate de structurile vechiului sistem. Proiectul lui Traian Basescu de lupta impotriva sistemului ticalosit a fost si este subminat continuu de acele partide si grupari pentru care el semnifica o primejdie mortala. Tocmai de aceea este atit de importanta consolidarea polului de centru-dreapta din politica romaneasca.  Nu prin tranzactii cinice cu urmasii nomenklaturii ori cu sicofantii ceausismului, ci prin urmarirea constanta a nucleului de principii si valori care definesc societatea deschisa.”
MIRCEA MIHAIES: „E o carte, practic, încheiată. Va urma o discuţie recapitulativă, a fixării ultimilor nasturi la o haină care cred că stă destul de bine pe tranziţia românească. Simt ca am reuşit să spunem câteva lucruri importante despre lunga traversare a deşertului. Indiferent de ceea ce va urma, experienţa de a petrece atât de multă vreme alături de Vladimir Tismănenau mi-a dat senzaţia limpede că am mai făcut o facultate. E gândul cel mai persistent după atâtea ore şi zile petrecute discutând — în fond — despre nefericirea românească.”
Cele patru carti de pina acum sint urmatoarele:
1. Balul mascat
balul-mascat.jpg


2. Incet, spre Europa.
incet-spre-europa.jpg


3.Schelete in dulap.
Fragmente, aici!
schelete-in-dulap.jpg
4. Cortina de ceata
Fragmente, aici!
coperta1.jpg
Ca ins care am citit precedentele patru volume, cartzoiul celor doi va fi un volum a) de neocolit si b) de prim raft. Marturisesc ca abia il astept 🙂

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.