AUR trece Prutul! Cum a reușit George Simion să crească partidul și fără urletele Dianei Șoșoacă
Formațiunea care a surprins toată România se cheamă AUR. Partidul condus acum de George Simion și Claudiu Târziu a intrat pe nepusă masă în Parlamentul României, după alegerile din decembrie anul trecut.
La scurt timp, au ieșit la iveală ”bube” din interior, cumva inevitabile pentru o formațiune ”născută” în stradă, care nici nu găsea candidați în anumite locuri din țară pentru a-i pune pe liste.
Așa se face că românii s-au trezit cu o ”faună” neașteptată în Casa Poporului: soț și soție candidați pe listele AUR, oameni cu discurs violent-isteric aleși în Parlament, interlopi legați de vârful partidului, criminali la Revoluție ajunși în forul legislativ, gargaragii etc.
Dar la scurt timp, liderii AUR au început curățenia. I-au izolat pe gălăgioși, i-au ”dresat” pe cei cu accente extremiste (deși mai e mult de lucru aici), au eliminat-o din partid pe Diana Șoșoacă, liderul de facto al curentului intern aflat în căutare de anarhie cu orice preț (vezi protestele anti-mască).
În paralel, au fost lăsați să iasă în față lideri cu discurs conservator, dar echilibrați în mesaje, credibili și competenți (cazul lui Antonio Andrușceac, venit de la USR, unul dintre cei mai buni consilieri din Capitală).
Așa a început George Simion și Claudiu Târziu planul de relansare a AUR.
Iar rezultatele s-au văzut la scurt timp: în cele mai recente sondaje de opinie, AUR a crescut spectaculos, depășind chiar USRPLUS în unele cazuri.
Acum, Simion își trece în cont o nouă victorie, de data asta peste Prut.
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), lansată de doar o lună în Republica Moldova, anunță că a atras deja trei partide locale cu care va avea liste comune la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.
După Uniunea Salvați Basarabia, care aderase la AUR cu o săptămână în urmă, luni a venit rândul Partidului Popular Românesc (PPR) și Partidului Liberal (PL), potrivit unui comunicat de presă al AUR.
„Am decis ca noi, cei din Partidul Liberal, să facem front comun cu Alianța pentru Unirea Românilor, care a obținut un rezultat excepțional în cadrul alegerilor parlamentare din România. Necesitatea opțiunii unioniste în buletinul de vot este absolut necesară”, a declarat președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă.
Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă la Chișinău, unde a fost invitat și co-președintele AUR România, Claudiu Târziu.
Deși nu are încă un scor electoral favorabil care să confirme că proiectul AUR din Republica Moldova este un succes, faptul că formațiunea începe să aglutineze formațiuni mai mici la Chișinău este deja un succes de parcurs.
El nu face decât să infirme speculații apărute imediat după alegerile din România potrivit cărora AUR se va ”topi” în partidele mari, după ”hemoragia” de parlamentari care ar fi urmat să se producă în acest partid foarte eterogen.
Cu excepția Dianei Șoșoacă și a altor câteva exemple de pierderi de membri mai mult sau mai puțin importanți, iată că AUR rezistă ca grup mai compact chiar decât înainte de scrutinul din decembrie 2020.
Iar faptul că partidul ”trece Prutul” acum, reușind să coaguleze sub aripa sa mai multe grupări politice cu discurs unionist, confirmă o dată în plus că George Simion și Claudiu Târziu și-au luat rolul în serios.
Rămâne acum de văzut ce rol va juca AUR Moldova în peisajul tot mai tulbure de peste Prut.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului de la Chișinău. Prin același decret, șefa statului a stabilit pentru 11 iulie data alegerilor anticipate.
Șefa statului a semnat decretul la câteva minute după ce Curtea Constituțională a anulat hotărârea Parlamentului privind instituirea stării de urgență, prin care majoritatea PSRM-ȘOR a încercat să evite dizolvarea forului legislativ.
Anterior, Curtea Constituțională a constatat că Parlamentul și-a epuizat toate șansele de învestire a unui nou guvern și, la solicitarea Maiei Sandu, a emis un aviz privind constatarea circumstanțelor dizolvării legislativului.
A urmat o tentativă eșuată de preluare a controlului asupra Curții Constituționale, iar Maia Sandu a dat lovitura în cele din urmă: a desființat forul controlat de forțele pro-ruse și speră acum, după alegerile parlamentare din 11 iulie, să aibă aliat un Parlament pro-european.