Olteanul care a luat 5 milioane € fonduri UE și a pus pe roate vehicule pentru toată Europa

Olteanul care a luat 5 milioane € fonduri UE și a pus pe roate vehicule pentru toată Europa

mai 17, 2021 0

În timp ce în România mai există încă oameni care cred în teoria că ”Europa ne ia, nu ne dă bani”, realitatea arată exact pe dos. De la drumuri, canalizări, rețele de apă, extinderi de fabrici, investiții în agricultură, pensiuni și multe proiecte private, românii care știu că adevărul e exact pe dos se mișcă în direcția profitabilă.

Un total net de 35,52 de miliarde de euro a atras România de când a aderat la Uniunea Europeană (1 ianuarie 2007) și până la 30 noiembrie 2019.

Foto: Gazeta de Sud

Printre cei care nu au ratat ocazia de a beneficia de mâna întinsă României de Europa s-a aflat și inginerul craiovean Sorin Petcu, administrator al firmei Nextrom Industries din Craiova, care a accesat fonduri europene pe un proiect în valoare de 5 milioane de euro.

Banii europeni au fost utilizaţi pentru construirea unui spaţiu de cercetare şi producţie la Craiova, în zona industrială de pe Centura de Nord, unde a fost concepută bicicleta electrică Gentle Electric.

”Momentan asamblăm și producem o gamă de trei modele de biciclete electrice. Este vorba de un fedbike și două biciclete de oraș, city bike, și vrem pe viitor să extindem această gamă, pentru că au potențial”, a declarat Sorin Petcu, administratorul firmei care a atras 5 milioane de euro.

Produsul a fost lansat pe piaţă în 2018. Viteza medie este de maximum 25 km/h, însă din softul care este produs tot la Craiova se poate seta viteza cu care poate circula bicicleta.

„Autonomia bicicletei produse de noi este una superioară, putând ajunge la 40-50 km/h, în medie (…) Vindem 1.000-1.500 de biciclete anual“, a mai precizat Sorin Petcu pentru Gazeta de Sud.

Dar nu doar Sorin Petcu este singurul om de afaceri oltean pasionat de vehiculele viitorului.

După patru ani de cercetări, inginerul craiovean Sorin Sîrbu a inventat trotineta electrică E-Twow (Electric Two Wheels), care acum se vinde în 42 de ţări de pe Mapamond. Trotinetele electrice româneşti sunt produse în China, de Jinhua E-Twow Technology.

Sorin Petcu, în fabrica pe care a construit-o cu bani europeni (captură Digi 24)

Între fabrica din China şi două firme din Craiova există un parteneriat puternic, astfel încât producţia şi asigurarea pieţei de desfacere să fie în flux continuu. Afacerea este una de familie. Nextrom Industries SRL, deţinută de Sorin Petcu, care este şi administratorul societăţii, produce, la Craiova, softurile pentru trotinetele electrice E-Twow, precum şi standul inteligent de încărcare şi andocare a acestora.

De asemenea, vânzarea şi distribuţia pe piaţa europeană a trotinetelor şi bicicletelor electrice fabricate la Craiova se face prin firma E-Twow Electric Mobility SRL, unde asociaţi sunt fiica inginerului Sorin Sârbu (inventatorul trotinetei electrice E-Twow), Andreea Paşoi Sârbu, şi soţul acesteia, Ovidiu Paşoi Sârbu. Practic, de la Craiova se face exclusiv distribuţia şi service-ul pentru trotinetele E-Twow în România şi în alte state din Europa. Altfel spus, E-Twow Electric Mobility SRL este centru de logistică şi service pentru trotinetele electrice fabricate în China.

Brandul E-Twow s-a dezvoltat rapid, deoarece publicul a agreat modelele de trotinete a căror autonomie ajunge la 40-50 de kilometri.

„Viitorul aparţine vehiculelor electrice. În majoritatea statelor europene observăm o deschidere din ce în ce mai mare către vehiculele elctrice pe două roţi. Anual vindem în Europa între 20.000 şi 30.000 de trotinete E-Twow“, a spus Sorin Petcu, administratorul Nextrom Industries.

Grupul de firme din Craiova totalizează 80 de angajaţi, iar din echipă fac parte mulţi ingineri, IT-işti, specialişti în automatizări etc.

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.