Baconschi. Fragmente

iunie 25, 2009 0

Un interviu savuros, luat lui Teodor Baconschi, pentru Hotnews, de Vlad Mixich:

Din pricina populismului mediatico-politic, am ajuns sa traim intr-o tara unde inteligenta e un delict, exprimarea eleganta, un handicap, iar argumentul, o sfidare.
Cred ca a-ti iubi tara inseamna a realiza performanta certificata, daca se poate, la nivel international, a evita demagogia patriotarda, sforaiala si sforaria. Romania mea e tara culturii inalte de care generatiile precedente s-au invrednicit, e raiul limbii romane corecte, e societatea cetatenilor liberi, care se asociaza pentru binele comun. Pomeneam performanta ”certificata”, nu neaparat ”intelectuala”. Excelenta n-are varsta, clasa sociala sau ideologie. Mai bine faci parte din elita tamplarilor decat din grupul academicienilor promovati pe pile, ca sa ma limitez la un singur exemplu, imaginar.
Avem inca ziaristi care-si practica meseria cu talent si curaj. Problema e ca sunt tot mai rari. Cunosc cate ceva din viata nevazuta a redactiilor. Se fac presiuni din exterior, se programeaza campanii calomnioase, se accepta dezinformarile, se petrec acte de coruptie cu tarif precis, iar mercenarii au adesea castig de cauza impotriva profesionistilor onesti.
Nu e vorba de ”orientarea” produsului mediatic la dreapta sau la stanga. Ma refer la dictatura josniciei, in numele ”audientei”. La promovarea lumii interlope, sub pavaza ”popularitatii”. La focalizarea pe ”senzationalul” minor care, prin repetitie, l-ar imbeciliza pana si pe Einstein. La tolerarea mizeriilor anonime de pe forumuri, adevarat infern al delatiunii si defularii bestiale.

Integral, interviul poate fi citit aici!

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.