Băieţii sunt iar călare pe leu
Londra, Canary Wharf. Câţiva traderi nu dorm. Au rămas peste noapte cu ochii în terminalele Reuters şi Bloomberg. Se gândesc la bani. Şi la răzbunare.
Luna aste se face un an de la ultimul ‘atac’ masiv pe leu. Anul trecut s-au fript cu câteva sute de milioane într-o ţară mai mică din Europe, Middle East and Africa: RON. Acum, sunt toate premizele să o ia de la capăt: buget compromis, guvern în haos, alegeri, plus oameni pe stradă.
Ce înseamnă, de fapt, atac asupra leului? Înseamnă că nişte maimuţe ajunse la putere îşi trag gloanţe în picior iar tu te duci la cules banane din palmierul lor. Pe româneşte, când e clar că ai dat cu dânsa de gard şi că e doar o chestiune de timp până vine nota de plată, băieţii deştepţi fac arbitraj: cumpără acum ceea ce sigur se va scumpi. Anul trecut, BNR a reuşit să facă doar o gaură în trend atunci când a lăsat piaţa fără lichiditate. În scurt timp, însă, leul s-a dus iar aproape de unde-i era locul: de la 3,6 la 4,3 pe euro.
Bun, şi cum să faci bani din asta când eşti ‘bancă mare la Londra’:
1. Iei lei cu împrumut
2. Cumperi euro
3. Aştepţi să se scumpească (tocmai l-ai ajutat un pic)
4. Vinzi doar o parte din euro pe lei şi îţi plăteşti datoria
5. Restul de euro îi bagi în buzunar
6. Spui ‘sărumâna pentru masă’
Varianta nasoală (ce s-a întâmplat anul trecut)
1, 2, 3 idem, doar că Isărescu goleşte piaţa de lei iar euro se ieftineşte
4. Vinzi euro şi nu-ţi ajung
5. Mai vii cu bani de acasă, iei bătaie de la tata
6. Spui ‘I’ll be back!’
Ca să nu mai păţeşti ca data trecută, vrei să te asiguri că ai bani destui. Dar ce face BNR în timpul ăsta? Invită lupul la masă.