Baloane, baloane, Stiglitz

mai 21, 2009 0

Stiglitz e aici, vorbeste si am vaga senzatie ca nimeni nu-l asculta:

„Este nevoie de un rol puternic al guvernului în administrarea pieţii şi în stabilirea regulilor jocului. (…) În reglementarea jocului financiar trebuie să aveţi politici anticiclice, să vă asiguraţi că baloanele nu cresc şi că nu apar cele mai grave consecinţe ale acestor baloane“, a mai spus Joseph Stiglitz.

Am citit ce-a mai zis Stiglitz si dupa aceea am auzit cum se pregateste guvernul sa garanteze 60000 de euro la ipotecare. Si am si vazut baloanele! Ma cam sperie aparentele astea de „masuri sociale” care sint de fapt preagatirea etajarii unor noi caste de privilegiati.
Si inca ceva
Un articol excelent al lui Daniel Oanta despre banii de la FMI pentru care o sa platim mult si bine. Nu sint pentru noi, ci pentru ungerea sistemului bancar.

Reducerea rezervelor minime obligatorii şi înlocuirea lor cu banii Fondului trebuie să aibă loc cu ţârâita, altfel e deranj mare în piaţa valutară. Cu ochii pe miliardele ce le aparţin din rezervele BNR, străinii care deţin sistemul bancar se lasă stresaţi de teste FMI şi se jură pe roşu că nu părăsesc incinta. În perioada ce urmează se vor semna în acest sens o serie de acte bilaterale, fără valoare juridică, între BNR şi fiecare bancă-n parte. În ce ne priveşte pe noi, contribuabilii, nu ne rămâne decât să asistăm la acest joc al finanţei mondiale, un experiment cu final deschis, nu cu speranţa reluării creditării, ci cu cea a neexecutării silite.

De aici lumea se imparte in doua. Cei care cred ca sistemul trebuie tinut in viata indiferent de sacrificiile contribuabililor. Si cei care incep sa faca judecati etice asupra pietei. Enjoy!

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.