Barna girează schimbarea lui Cîțu cu Orban! ”USRPLUS se va adapta”. Răzbunarea după Vlad Voiculescu?

Barna girează schimbarea lui Cîțu cu Orban! ”USRPLUS se va adapta”. Răzbunarea după Vlad Voiculescu?

iunie 28, 2021 0

Declarațiile de luni ale lui Dan Barna, copreședinte USRPLUS, lasă de înțeles că formațiunea sa nu va avea niciun fel de problemă dacă Florin Cîțu va fi schimbat de PNL din funcția de prim-ministru, în cazul în care Ludovic Orban își va reconfirma mandatul de președinte al partidului liberal la congresul din septembrie.

„USR PLUS este partener într-un guvern. Obiectivul nostru este ca guvernul să rămână stabil. Ce vor decide cei de la PNL va genera apoi consecințele firești politice la care USR PLUS se va adapta. Decizia privind următorul președinte al PNL este a celor din PNL și în funcție de această decizie ne vom așeza la masă și vom discuta”, a declarat Dan Barna, întrebat despre o posibilă schimbare a premierului, în cazul în care acesta ar pierde competiția pentru șefia PNL cu Florin Cîțu.

Ludovic Orban a lăsat de înțeles că persoana care va fi aleasă în funcția de președinte al PNL trebuie să fie și prim-ministrul României.

„Nu-s de acord cum pune problema. Că premierul să fie ales președintele PNL. Cel care este ales președintele PNL, acela trebuie să fie premierul PNL. Așa este în democrație. (…) Cel pe care îl vor alege cei 5.000 de delegați ai partidului la congres ca președinte PNL, într-adevăr, trebuie să fie și premierul României. Și aici puteți să comparați între cei doi candidați, inclusiv pe modul în care au condus guvernul”, a spus Ludovic Orban, duminică.

Dacă USRPLUS nu se va opune schimbării lui Cîțu cu Orban va fi și semnul răzbunării pe actualul premier, care l-a remaniat pe Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății.

Demiterea acestuia a duc la prima criză majoră în coaliția guvernamentală, existând la un moment dat riscul ruperii sale. Ulterior, USRPLUS a ”înghițit” gălușca și a acceptat să meargă mai departe, fără să uite acel moment.

Dar pe de altă parte, susținerea USRPLUS pentru Ludovic Orban ar fi o încălcare a propriilor principii politice. Formațiunea lui Dan Barna și Dacian Cioloș este cea care a pus condiția eliminării lui Orban din poziția de prim-ministru, pentru a accepta să intre la guvernare alături de PNL și UDMR.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.