Băsescu atacă Germania pentru ”afaceri cu Rusia lui Putin” și avertizează: ”Pe hartă, după Ucraina, urmăm noi”

Băsescu atacă Germania pentru ”afaceri cu Rusia lui Putin” și avertizează: ”Pe hartă, după Ucraina, urmăm noi”

februarie 13, 2022 0

Fostul președinte al României și actual europarlamentar conservator a publicat pe pagina sa de socializare o amplă analiză în 11 puncte a cărei concluzie mare este că Putin nu va ataca Ucraina, deoarece va avea numai de pierdut dintr-o astfel de operațiune.

Argumentele lui Traian Băsescu sunt de natură logică și țin cont de experiența sa internațională, dar logica nu este în acest moment punctul forte al Kremlinului.

Dincolo de argumentele ”tehnice” evocate de Băsescu în defavoarea unei invazii ruse în Ucraina, merită subliniat un pasaj aparte din textul său.

Este cel care explică de ce România susține Ucraina și nu face invers, ca Ungaria lui Viktor Orban (care e mai degrabă de partea Rusiei și de-a latul Europei).

În acest pasaj, fără a numi direct Germania, Băsescu afirmă tranșant că nemții joacă la două capete, din motive de mari câștiguri financiare în afacerile cu Rusia.

”Unii se întreabă de ce susţinem Ucraina în condiţiile în care etnicii români sunt lipsiţi de drepturi şi se întreabă de ce nu facem ca Ungaria lui Victor Orban. Aici lucrurile sunt simple. Dacă privim pe hartă vedem cu uşurinţă că după Ucraina urmăm noi. De aceea trebuie să susţinem Ucraina.
Pe de altă parte, există şi o concluzie cu privire la solidaritatea europeană. Vai de noi dacă vom crede în ea! Campionii “autonomiei strategice” a UE prin care se vizează îndepărtarea Europei de SUA s-au arătat acum predispuşi la compromisuri cu Rusia lui Putin de dragul afacerilor firmelor lor (n.r. – Germania).
Poate acum înţelegem mai bine de ce unele state UE resping accesul României şi Bulgariei în spaţiul Schengen dar sunt gata să primească Croaţia care abia a intrat în UE. Până la urmă spaţiul Schengen defineşte frontiera Uniunii Europene”, scrie Băsescu pe Facebook.
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.