Băsescu începe să sufere de mania persecuţiei, cu tonomate şi cu Elena

martie 14, 2008 0

Întors de la Bruxelles, preşedintele României s-a răfuit cu presa. Mi-a plăcut metaafora lui „ziarişti-tonomat” – bagi banul şi jurnalistul interpretează ce arie vrei, dar m-a stupefiat cum a aplicat-o.

Îi dau dreptate lui Băsescu până la un punct. Sînt tot soiul de ciutaci care îl atacă la ordin. Persoane care au schimbat un lanţ mic, cu unul ceva mai lung, dar tot din lanţ transformă libertatea de opinie a jurnalistului într-o voluptoasă coprofagie. Dar în cazul Omar Hayssam, ziariştii au investigat toate pistele posibile, unii încercînd să-l îmbîrlige, pe surse, şi pe Băsescu în fuga sirianului, alţii emiţînd ipoteze care nu-l puteau ocoli pe preşedinte după destul de netransparenta salvare din Irak a celor trei ziarişti români. Preşedintele trebuia să dea explicaţii asupra acuzaţiilor că membri ai familiei sale s-ar fi îmbogăţit fraudulos.

Dar, ca alegător, ce treabă am eu cu fata lui Băsescu? Şi ce treabă are preşedintele României, nu al PD-L, cu atacurile presei împotriva exprimărilor agramate ale fetei sale, Elena, ca tînăr politician? Înţeleg supărarea tatălui Băsescu, dar să nu confundăm lucrurile. Una e să explici presei că membrii familiei tale au dat înapoi creditele pe care le-au luat pentru o afacere şi cu totul alta e să te apuce nervii că presa atacă stupidităţile fetei tale. Dacă Elena Băsescu era minoră, aferim. Tatăl trebuia să-şi apere copilul, dar cînd Elena a trecut de cîţiva ani buni de vîrsta la care a căpătat drept de vot, intervenţia „lui tata”, ca să zic aşa, mai ales cînd tata e şi preşedintele ţării, nu se mai justifică. Am rămas interzis cind Băsescu i-a atacat pe ziariştii care au comentat acid un discurs public al fiicei sale absolut majore. Dacă preşedintele vrea s-o apere pe fata sa de atacurile presei n-ar fi mai simplu s-o sfătuiască să renunţe la politică, pînă îşi reglează conturile cu limba română? Or în loc să umble la cauză, preşedintele se războieşte cu efectele vizibile şi jenante ale implicării în politică a Elenei Băsescu, ca şi cum ea ar fi minoră sau incapabilă să se descurce de una singură. Dacă Băsescu intervine pentru fata lui, care a fost atacată de ziarişti, ca domnişoară politică, chiar îi termină Elenei viitorul de politician.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.