Bijuterie (de 160 pag). Cea mai frumoasa istorie a fericirii

iunie 9, 2008 0

Spuneam, intr-o postare anterioara, ca voi reveni cu alte „semnale” de carti care apar la editura Art (a propos, cei care au fost la tirgul Bookfest trebuie sa fi remarcat eleganta standului acestei edituri).
Asadar, CEA MAI FRUMOASA ISTORIE A FERICIRII. Un filosof si doi istorici dialogheaza si din suma conversatiilor lor rezulta o carte deopotriva densa, spectaculoasa si, permiteti-mi sa folosesc acest cuvint, frumoasa. Volumul arata asa:
original_cea_mai_frumoasa_istorie_a_frumusetii.jpg
Am ales un pasaj, spre degustare: „Putem gindi – si trai – dorinta in alt mod: nu dupa Platon, ci dupa Spinoza. Pentru Spinoza, dorinta nu este o lipsa, ci o tendinta, in sensul in care se vorbeste despre tendinta sexuala sau pofta. Tendinta sexuala nu inseamna sa doresti ceea ce iti lipseste (aceea e frustrarea), ci, dimpotriva, capacitatea de a te bucura de cel sau cea care nu-ti lipseste, care este aici, care ti se daruieste. A-ti fi pofta nu inseamna a fi lipsit de hrana (a-ti fi foame), ci a avea capacitatea de a te bucura de hrana care nu-ti lipseste. La inceputul mesei, nu le urezi comesenilor foame buna („iti doresc sa duci lipsa de hrana!”), ci pofta buna: „Iata, nu ducem lipsa de mincare, avem din belsug, iti doresc sa te poti bucura de hrana care este aici”. Prin urmare, nu se pune problema sa iti anulezi dorintele, ci sa le transformi – sa treci de la dorinta a ceva ce lipseste la dorinta a ceva care nu lipseste, altfel spus, la dorinta a ceea ce este. A dori ceea ce este inseamna a spera; a dori ceea ce este inseamna a iubi. E vorba, prin urmare, de a spera ceva mai putin si de a iubi ceva mai mult”.
Plus doua linkuri unde veti putea citi alte fragmente din aceasta carte minunata. Aici! Si aici!
Lectura placuta si intinsa!

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.