Bolojan, a treia cale? Războiul total Orban-Cîțu pune în lumina nevoia unei alternative la vârful PNL
Marți, 20 iulie 2021. Ultimul și nu cel din urmă episod al războiului total Orban-Cîțu pentru șefia PNL. De data aceasta, cuțitele au fost puse pe masă fără nicio reținere. Scopul e clar: cine îi va da lovitura de moarte adversarului.
Președintele PNL a ieșit la atac, de data asta, altfel. Deloc diplomat, fără mănuși, fără ocolișuri, fără eufemisme.
„Dacă este adevărat acel document, cine a elaborat acel document şi mai ales cine a hotărât să folosească resurse publice, funcţionari sau demnitari plătiţi din bani publici în campania internă împotriva preşedintelui PNL, trebuie să plece imediat de la Palatul Victoria”, a spus Ludovic Orban, cu bătaie directă la Florin Cîțu.
G4Media.ro a publicat duminică un document trimis de la Guvern, cu antetul Guvernului, către activul de partid. În document era expusă o strategie de imagine pentru promovarea lui Florin Cîțu. În plus, documentul le cerea membrilor de partid informații compromițătoare despre Ludovic Orban pentru a fi scurse în presă.
Premierul a fost însă categoric față de acel document purtând însemnele Guvernului, respingând orice implicare a sa.
”Sunt mai multe documente cu propuneri. Nu știu dacă acest lucru s-a întâmplat. Cine spune că este un document adevărat să vină cu probe. Nu am văzut acest document. Nu știu acest document, nu știu ce e cu el. Nu am știut de acest document. Eu singur îmi fac campania, eu îmi fac mesajele, eu scriu singur mesajele. Eu am verificat, nu există așa ceva, nu a fost înregistrat la cancelaria mea, nu a fost semnat”, s-a dezis tranșant Florin Cîțu de acel document pentru care Orban i-a cerut pe față să plece de la Palatul Victoria.
Situația din interiorul PNL a ajuns foarte tensionată. Taberele își împart relativ egal influența, deși e vizibil pentru toată lumea că Florin Cîțu vine tare din urmă.
Demonstrația sa de forță de la Cluj, unde au venit alături de el majoritatea șefilor de organizații județene, arată că premierul câștigă teren, având de partea sa două mari atu-uri: funcția de prim-ministru (care îi permite să împartă banii după care sunt ahtiați toți aleșii PNL locali) și susținerea din umbră a președintelui Iohannis.
Totuși, jocul nu e tranșat. Orban are de partea sa experiența și încrederea în ”garda veche” liberală, argumente care pot fi decisive nu în planul imaginii, ci la votul din ziua Congresului PNL.
Dar așteptarea acelei zile pare tot mai lungă, iar disperarea membrilor și simpatizanților PNL – tot mai mare.
Pe acest teren tot mai vulcanic al confruntării interne și-a făcut simțită prezența Ilie Bolojan, fostul prim-vicepreședinte liberal, acum președinte al CJ Bihor.
Acesta a vorbit critic față de atacurile dintre taberele Orban și Cîțu și a deschis apetitul ”armatei” liberale pentru o a treia cale: cea a liderului local de succes (categorie unde mai pot intra și Boc, Flutur, Hava și chiar Iohannis ca fost primar la Sibiu), care nu emite niciodată pretenții la vârful organizației, dar care ar avea toate motivele să pretindă funcția supremă.
Bolojan este cel mai în vogă lider liberal local. Succesul său ca fost primar al Oradei și debutul în forță ca președinte al Consiliului județean Bihor (cu stoparea risipei bugetare, prin concedierea personalului excedentar) face din Ilie Bolojan o veritabilă alternativă.
O dovadă în acest sens este dojeneala de zilele trecute la adresa lui Rareș Bogdan.
„Legat de campania internă și ceea ce am văzut în aceste zile, sigur, campania a fost civilizată, dar pe ici pe colo ar trebui să avem un pic mai mult respect unii față de alții, să avem mai puțină încrâncenare unii față de alții, și nu mă refer neapărat la candidați, ci la cei care îi susțin. Puțină decență nu ne-ar strica (…) De ce este nevoie de mai mult respect? Pentru că noi avem o vorbă: Respectă-mă ca să te respect”, le-a transmis Bolojan liberalilor.
Acesta a arătat că eurodeputatul Rareș Bogdan se dovedește extrem de contondent, acum în campania de susținere a premierului Cîțu (cu referite la atacul lansat sâmbătă de Rareș Bogdan atât la adresa lui Ludovic Orban, cât și la adresa Ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea), atenționând că Bogdan i-a luat locul în biroul de conducere al PNL și că a participat la deciziile asumate de conducerea centrală a PNL fără a etala aceeași contondență.
„Am văzut atacuri și critici, multe pertinente, dar vreau să reamintesc că eu mi-am dat demisia din Bex (Biroul de conducere al PNL – n.red) și în locul meu a venit Rareș Bogdan; dar să știți că de când a venit, aproape toate deciziile asumate de conducerea PNL s-au votat în unanimitate, n-am auzit să fie probleme majore”, a comentat Ilie Bolojan.
Fără a indica în mod direct ceea ce-l deranjează, Bolojan a făcut referire și la ”președinții noștri” (cunoscut fiind în interiorul PNL faptul că acesta n-are o relație prea bună cu Klaus Iohannis).
„De-a lungul timpului am fost și pe la ușile președinților noștri. Nu prea i-am deranjat în general, decât cu anumite probleme sau când am fost solicitat… Unii președinți ne-au primit, alții nu ne-au primit, deși la anumite uși era înghesuială mare”, a spus Bolojan.
Teoretic, la viitorul congres PNL oricine poate candida la șefia partidului. Ilie Bolojan n-a dat însă niciun semn că e interesat. Dar dacă situația din formațiunea liberală riscă să se scindeze și mai puternic decât în prezent (nu este exclusă ruptura PNL după congresul din septembrie), atunci e posibil ca atât Ludovic Orban cât și Florin Cîțu să-și dorească o a treia cale în PNL.