Bolojan îi ia apărarea lui Iohannis și demontează mitul ”salvatorului” politic: ”Nu conducătorii schimbă țara”

Bolojan îi ia apărarea lui Iohannis și demontează mitul ”salvatorului” politic: ”Nu conducătorii schimbă țara”

ianuarie 18, 2022 0

Președintele CJ Bihor și liderul local al PNL a dat cărțile pe față în chestiuni pe seama cărora existat felurite zvonuri, de la un presupus conflict al său cu președintele Iohannis până la ideea că ar dori o coaliție cu USR, în locul celei actuale cu PSD.

Într-un interviu pentru ziarul Libertatea, Bolojan demontează toate aceste scenarii, în maniera sa tranșantă, fără echivoc, lăsând loc omului pragmatic care a contribuit decisiv, ca fost primar, la renașterea Oradei.

Apropo de pragmatism, Bolojan nu se ferește să admită că succesul său e bazat nu neapărat pe decizii de ”mână forte”, ci și pe negocieri ”cu partidele” reprezentate la nivel local, deci inclusiv cu PSD.

”(…) Majoritățile le-am făcut negociind cu partidele, cum e normal. Însă, recunosc, eu sunt un om înclinat spre executiv. Așa vin investiții străine, așa se schimbă lucrurile”, afirmă liderul liberal, demontând mitul că politica de succes e doar cea ”anti-PSD”.

De altfel, pentru un politician care nu se ferește să le spună ziariștilor nu ce vor ei să audă, ci ce crede el însuși, Bolojan nu are nicio problemă să vorbească despre USR drept un partid mic, bun să facă ”revoluții”, dar nu neapărat capabil să coabiteze armonios cu alte partide.

”N-am fost partizanul coaliției cu PSD, însă sper să meargă. De ce? Partidele mici fac revoluții (n.r. – aluzie la USR), partidele mari evoluează. Dacă nu evoluăm ca partid liberal, atunci ne merităm soarta. Tot rămânem în urmă. România nu are timpul acesta! În anumite zone e nevoie de revoluții, în altele din stat, de evoluție. Cum le îmbini e problema.
Tot rotindu-ne, uităm să mai și conducem, să mai și muncim. Iar calitatea conducerii contează în toate țările lumii. S-a dovedit asta. Contează geografia, resursele, economia, statul de drept, dar nicio țară n-a evoluat fără bună guvernare”, afirmă Bolojan.

Direct a fost liderul PNL Bihor și în privința ”conflictului” cu Klaus Iohannis, des pomenit în unele medii. Bolojan a tranșat rapid zvonurile, în stilul său caracteristic, vezi fragmentul din interviul amintit, mai jos:

Libertatea: S-a spus că nu vă înțelegeți cu președintele Klaus Iohannis din cauza unui episod, necunoscut, de pe vremea când erați amândoi primari. Este adevărat?

Ilie Bolojan: Nu a existat niciun astfel de moment între primarul Klaus Iohannis și primarul Ilie Bolojan.

Libertatea: Poate s-a întâmplat de când a devenit președinte. Ați vorbit?

Ilie Bolojan: Au fost întâlniri între conducerea PNL și președintele României. 

Libertatea: Atât? Ați discutat doar dumneavoastră și președintele în ultimii ani?

Ilie Bolojan: –Nu. Nu am discutat doar noi doi nici între patru ochi, nici altfel. Dar să vă spun ceva: nu conducătorii schimbă țara, ei creează condiții ca oamenii să schimbe țara.

Libertatea: A schimbat Klaus Iohannis România, în opinia dumneavoastră? Cum caracterizează cetățeanul Bolojan, dar și liderul liberal Bolojan mandatele președintelui liberal Iohannis?

Ilie Bolojan: Conjunctura în primii ani e clar că nu a fost favorabilă. Există și o problemă în Constituția noastră. Cel mai legitim om politic, președintele, candidează și face campanie și promisiuni. Apoi el constată că a câștigat cu un program de executiv pe care nu are pârghii să îl pună în practică. Și de aia e nevoie de „guvernul lui”, nu ca persoană, ci de guvernul promisiunilor lui. 
În primul mandat a fost un guvern de altă coloratură, majorități slabe. Nu putem spune că în primul mandat s-au făcut niște lucruri extraordinare. Asta e realitatea. În al doilea mandat, părea o perspectivă. Nu mai era presiunea alegerilor, ar fi putut să fie o treabă bună. Dar n-a funcționat coaliția. 

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.