Bonus!Cristian Preda – vot de la 16 ani

septembrie 18, 2009 0

In urma cu putine zile, Cristian Preda, eurodeputat PDL, arunca in spatiul public o idee digerata mai greu de catre o parte dintre cei care fac agenda publica – sa se coboare virsta minima legala de vot (de la 18 ani, la 16 ani!).
Astazi, vineri, Hotnews in duplex cu Deutsche Welle, l-au invitat pe cunoscutul profesor de stiinte politice sa detalieze propunerea care a contrariat multa lume. Dialogul pe care Cristian Preda l-a avut pe aceasta tema il puteti citi integral aici!
Ca si in alte dati – va rog sa urmariti argumentele puse in joc!
Mai jos, trei pasaje spre degustare:

Introducerea unei asmenea reglementari trebuie precedata de o „epoca pedagogica”. Partidele ar fi stimulate sa dezvolte o educatie a acestor tineri votanti. Influenta parintilor dispare dupa 14 ani in privinta multor alegeri pe care le faca acesti tineri. Pe de alta parte, e posibil ca noua reglementare sa apropie optiunile politice ale parintilor de cele ale copiilor. A discuta in casa despre politcia insemana a face politica.
Consider ca largirea corpului politic este inevitabila. Exemplul Austriei va fi urmat in curand de alte state europene. Ne putem inscrie si noi in aceasta miscare istorica. E adevarat ca varsta la care se fac alegerile privind familia a crescut, dar a alege un candidat e ceva mai simplu decat a alege un sot sau o sotie.
De acord cu ideea consultarilor referendare. Inclusiv in privinta varstei de vot. E mai greu in chestiuni financiare de detaliu, dar si aici Constitutia ar putea sa prevada niste limite tolerabile. Sustin o asemenea idee pentru ca ea ar obliga partidele sa explice mai mult propriile lor optiuni, In aceasta clipa partidele (inclusiv cel din care faca parte) sunt anchilozate. Sunt incantate sa isi auda propriile liturghii.

PS. AVEM TREABA! 🙂

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.