CADI. Tismaneanu, Liiceanu, Patapievici

noiembrie 25, 2008 0

Ieri, la Inter, la initiativa Centrului de Analiza si Dezvoltare Institututionala a a avut loc o dezbatere cu tema „Cultura, politica si mass-media: campania impotriva intelectualilor in viata publica romaneasca”.
Am fost, asa ca o sa propun in aceste zile mai multe postari despre ce s-a discutat acolo.
Pentru inceput, iata premisele, in formularea organizatorilor, de la care s-au plecat:
„Suntem cu totii familiari cu cazul Tismaneanu, cazul Liiceanu si cazul Patapievici, situatii in care personalitati ale vietii intelectuale romanesti au fost supuse unor campanii mass-media de denigrare profesionala si de calomniere. Aceste cazuri sunt doar partea cea mai vizibila a unui trend mai larg, mereu prezent in viata publica romaneasca si care s-a accentuat exponential in ultima vreme. Evenimentul organizat de CADI este parte a unui program mai vast menit sa contribuie la asanarea si modernizarea vietii publice romanesti. Ca atare, relativ la aceste cazuri, vrem sa initiem o dezbatere publica in jurul unui set de teme circumscrise de urmatoarele intrebari:
1. Care sunt originile si mecanismele acestor campanii?
2. In ce masura ideea de libertate de expresie este abuzata in astfel de situatii?
3. Exista modalitati de a contracara aceasta forma de terorism mediatic?
4. Care  sunt principalele instrumente legale, politice si mediatice prin care pot fi preintampinate sau stopate aceste practici?
5. Daca este adevarat ca nimeni nu se poate opune cu succes in mod individual unor asemenea atacuri, care sunt modalitatile prin care intelectualii romani si alte posibile tinte ale unor astfel de campanii se pot organiza pentru a se apara de acestea?”
Cum spuneam, voi reveni cu ce s-a discutat acolo. Probabil miine. Pina atunci insa, in termeni civilizati (exclusiv in termeni civilizati!), sint curios sa aflu ce ginditi dumneavoastra in relatie cu intrebarile de mai sus.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.