Cand religia esueaza
Exista o problema cu popoarele religioase. Tind sa amestece invataturile din cartile sfinte cu treburile statului, realizand un talmes balmes. Motivul e simplu. L-am intalnit expus si in cartea lui Barack Obama, The Audacity of Hope.
Religia si credinta sunt domenii care exclud compromisul. Nu poti sa fii putin credincios, mai mult ateu, sau oleaca habotnic. Nu poti sa tii post de la ora 5 la 8, nu poti sa zici doar trei strofe dintr-o rugaciune, ori sa-ti faci cruce cu doua degete. Pe de alta parte, in domeniul politic, intransigenta, refuzul compromisului se pot dovedi fatale unui stat. Imaginati-va ca evreii nu ar face comert cu crestinii, ca arabii nu ar vinde petrol crestinilor, iar crestinii nu ar cumpara adidasi produsi de lucratori hindusi.
Poate sunt unii care spun „la ce bun e statul? Noi il avem pe Dumnezeu! Iar statul trebuie facut tot dupa legile lui Dumnezeu”. Si aici, o sa va dau un exemplu din cartea lui Obama, putin adaptat la situatia Romaniei. Sa zicem ca un credincios ortodox merge pe strada si vede cum intr-un magazin un om cu barba ameninta un copil cu un cutit. Daca acel credincios ar aplica 100% invatatura Bibliei si nu ar avea incredere intr-un stat exclusiv laic, atunci poate ca ar trebui sa urmeze pilda lui Avraam. Avraam si-ar fi jertfit fiul, injunghiindu-l, pentru ca asa i-a poruncit Dumnezeu si doar interventia divinitatii l-a oprit. Fusese un test. Dar in cazul trecatorului nostru crestin? Oare va crede el ca in interiorul acelui magazin, unde un adult tine un cutit la gatul unui copil se intampla tot o pilda divina si va astepta interventia lui Dumnezeu? Sau va da buzna inautru ca sa salveze copilul, ori va chema Politia? Pentru ca nu te poti astepta ca Dumnezeu sa-ti ghideze fiecare pas, sa hotarasca pentru tine, sa ghideze economia unei tari si relatiile ei diplomatice. Pentru asta exista statul.
Cand Biserica, sau oameni ai Bisericii incearca sa dea sfaturi politice, bazandu-se pe dogme religioase, rezultatul este aproape intotdeauna un derivat al fanatismului. Se intampla si in Italia, si in Iran, si in Irak, in Afganistan, in acele biserici din SUA unde pastori inflacarati predicau pana mai ieri superioritatea albilor, sau in alte biserici din SUA, unde pastori la fel de inflacarati, predica azi ridicarea negrilor la lupta impotriva asupritorilor albi.
Va propun un test.Votati in sondajul de mai jos. Raspunsul va veni pe seara, impreuna cu o noua postare.
[poll id=”4″]