Când Vuitton devine noul Dumnezeu

octombrie 14, 2009 0

Creierul uman reacţionează în acelaşi fel în faţa mărcilor comerciale ca în faţa divinităţii. Nu ştim de ce, dar avem  respect şi o imagine pozitivă despre Vuitton, Jaguar sau Levi’s – fiecare cu „zeul” său.  Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă care apelează la o nouă tehnică de studiu: neuromarketingul. Mai mult, suntem înclinaţi să ne cumpărăm lucrurile „la modă”, pentru că le poartă un număr mare de persoane din jurul nostru, prin aelaşi mecanism cerebral prin care maimuţele îşi imită semenii. Aşa se explică, de exemplu, succesul căştilor cu fir alb al iPod-urilor sau succesul altor accesorii urâţele, ca botinele UGG. Neuromarketingul este o disciplină destul de nouă şi foarte serioasă, în care firmele de renume investesc miliarde de dolari, pentru a determina cum decidem să cumpărăm un produs şi nu altul. Ultimele tehnici din domeniul scanării creierului sunt utilizate pentru a determina felul în care percepem reclamele sau cum decidem dacă vom cumpăra Coca-cola în loc de Pepsi, sau, şi mai palpitant, ce elemente ale subconştientului ne fac să preferăm un candidat la o funcţie politică faţă de altul. Fireşte, firmele care investesc în acest tip de cercetare speră ca, peste câţiva ani, să determine cele mai bune mijloace de a trece de barierele conştientului pentru a ne convinge să le cumpărăm produsele.
“Buy-ology, Truth and Lies about Why We Buy” prezintă unele dintre cele mai surprinzătoare concluzii ale cercetării de tip neuromarketing. Cartea, scrisă atractiv, prezintă situaţii în care te poţi recunoaşte în calitatea ta de consumator şi îţi poţi explica unele alegeri pe care le-ai făcut atunci când te aflai la magazin. Autorul este Martin Lindstrom, una dintre cele 100 cele mai influente persoane ale planetei din acest an, conform „Time”. Cu figura lui de adolescent întârziat, este un guru al marketingului plătit gras de companii precum PepsiCo, Nestle, Procter&Gamble, Microsoft, Disney.
„Buy-ology” mi-a oferit o justificare pentru fenomene pe care nu mi le explicam până acum, cum ar fi cozile interminabile din faţa magazinelor Vuitton din Asia.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.