Ce este si cum se lucreaza la CERN

noiembrie 18, 2009 0

Un prezentator de la o televiziune americana spunea, in gluma si cu ceva invidie, ca CERN inseamna Curopean Erganization for Ruclear Nesearch. Dupa americani toate acronimele trebuiesc luate din engleza.
CERN (in varianta initiala din franceza Centre Européen pour la Recherche Nucleaire)  este de fapt o infrastructura uriasa, realizata printr-o larga cooperare europeana, astfel incat lucrari si proiecte de cercetare din domeniul fizicii particulelor elementare care NU pot fi realizate de un singur institut sau o singura tara, sa poata fi abordate cu ajutorul unor facilitati performante, unice, realizate si exploatate prin cooperare internationala. Cu alte cuvinte CERN-ul este un furnizor de servicii, care prin instalatiile unice de care dispune (in primul rand un lant de acceleratoare de energii inalte), deosebit de performante, le pune la dispozitia celor ce au idei si capacitati stiintifice recunoscute. Acestia isi asuma apoi responsabilitatea unor proiecte sau subproiecte experimentale, incepand cu faza de conceptie, continuand cu cea de testare si optimizare si terminand cu realizarea si exploatarea instalatiilor astfel concepute. Cu aceste instalatii se urmareste obtinerea unor rezultate  experimentale ce vizeaza testarea unor noi teorii sau determinarea unor parametri caracteristici din fizica particulelor elementare.
Accesul la aceasta infrastructura il au in primul rand tarile membre CERN. Romania nu este membra CERN, fiind singura tara din fostul lagar socialist care inca nu a reusit sa devina membra CERN. Totusi, propunerea unor proiecte de cercetare chiar si de tari din afara membrilor CERN, daca se considera valoroase si de actualitate (in urma unei evaluari stiintifice prealabile) sunt admise si pot utiliza resursele si baza materiala de aici. Nicidecum afisarea unor intentii sau dorinte, fara specificarea si sustinerea efectiva a unor proiecte concrete, nu vor convinge autoritatile CERN de capacitatea integrarii in comunitatea stiintifica europeana.
La initierea unui proiect mare, vizand atingerea unor obiective specifice de cercetare, se asociaza mai multe grupuri, alese pe baza ofertelor, experientei si a rezultatelor cunoscute din publicatiile de specialitate. Fiecare din aceste grupuri isi asuma responsabilitatea cate unui proiect pentru conceperea si realizarea uneia din componentele detectoare din instalatia uriasa care urmeaza a fi construita. Aceste componente detectoare, sunt proiectate, realizate si montate, de acest grup, fiind apoi exploatata la parametrii proiectati in cadrul lucrarilor experimentale propriuzise.
Lucrarile experimentale sunt planificate din timp, in acord cu celelalte lucrari desfasurate la CERN. Ca urmare, infrastructura necesare este pusa la dispozitie, iar conducerea colaborarii face planificarea activitatii de cercetare pe intreaga perioada de „run”. In momentul inceperii lucrarilor experimentale, toate componentele detectoare trebuiesc aduse la parametrii optimali de lucru si astfel poate incepe „run-ul”. In timpul „run-ului”, functionarea acestor componente, precum si a ansamblului experimental, se face sub controlul unor sisteme automate de achizitie si monitorare a instalatiei experimentale. Prezenta umana este totusi necesara in special la schimbarea parametrilor de achizitie sau in cazul luarii unor masuri in cazul modificarii conditiilor experimentale, sau pentru unele prelucrari imediate de date experimentale. Ca urmare activitatea se desfasoara in „shift-uri”, iar in cazuri de avarie sunt chemati expertii responsabili de partea iesita din uz. Din fericire aceste lucruri sunt destul de rare, si componentele detectoare in „run-ul” din acest an au functionat timp de sase luni, 24/24, 7/7, fara sa ne dea prea multe batai de cap, doar cu mici pauze de MD (machine development),.
Trebuie spus ca, spre deosebire de organizarea activitatilor de cercetare din tara, aici la CERN activitatea principala a cercetatorilor este cea de cercetare propriuzisa. In curand, vom termina lucrarile din acest an si impreuna cu colegii mei din Colaborare, ne vom reintoarce acasa, fiecare la institutele de care apartinem. La terminare, avem de pregatit si prezentat rapoarte cu rezultatele obtinute in acest „run”. In cursul celor sase luni de zile, am urmarit determinarea unor parametri fundamentali in intelegerea dinamicii interactiilor tari. Rezultatele urmeaza a fi publicate in reviste cu circulatie internationale, care vor constitui argumente pentru validarea (sau invalidarea) unor modele teoretice actuale.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.