Ceausescu vazut de acolitii sai

ianuarie 25, 2009 0

In 26 ianuarie ar fi implinit 91 de ani. Ma gindesc insa ca era prea bolnav ca sa ii apuce si daca Iliescu, Stanculescu si compania nu l-ar fi trimis la moarte in 25 decembrie 1989. A fost unul dintre cei mai sinistri conducatori politici ai Romaniei.
Pierre du Bois, intr-o excelenta carte care ar trebui sa fie bibliografie obligatorie la facultatile de istorie si stiinte politice, reface primii ani ai ascensiunii formidale a omului politic Nicolae Ceausescu. Ii reface, vorbind la inceputul anilor 90 cu multi dintre cei mai apropiati colaboratori si, implicit, giranti ai lui NCeausescu: Bilradeanu, Fazekas, Maurer, Apostol, Leonte Rautu (politologul elvetiane e autorul singurului interviu cu acest malefic personaj), Verdet, Florescu. A rezulta to carte pasionanta si, pentru istoria comunismului romanesc, rarissima.
Despre ea am scris mai multe in editia de miine a Cotidianului. Varianta  electornica a textului, aici!
Adaug si urmatoarele:
-linkul de la cartea aparuta la Humanitas
-aici, mai multe despre autorul cartii (decedat intre timp, in 2007) si despre fundatia sa. A propos, Pierre du Bois a avut ca sotie o romanca.
-volumul apare in romaneste in traducerea Ioanei Ilie in colectia „Istorie contemporana” (coordonator VTismaneanu) de la Humanitas.
Arata asa:
ceausescu-la-putere

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.