Ceausescu vazut de acolitii sai


  In 26 ianuarie ar fi implinit 91 de ani. Ma gindesc insa ca era prea bolnav ca sa ii apuce si daca Iliescu, Stanculescu si compania nu l-ar fi trimis la moarte in 25 decembrie 1989. A fost unul dintre cei mai sinistri conducatori politici ai Romaniei.
  Pierre du Bois, intr-o excelenta carte care ar trebui sa fie bibliografie obligatorie la facultatile de istorie si stiinte politice, reface primii ani ai ascensiunii formidale a omului politic Nicolae Ceausescu. Ii reface, vorbind la inceputul anilor 90 cu multi dintre cei mai apropiati colaboratori si, implicit, giranti ai lui NCeausescu: Bilradeanu, Fazekas, Maurer, Apostol, Leonte Rautu (politologul elvetiane e autorul singurului interviu cu acest malefic personaj), Verdet, Florescu. A rezulta to carte pasionanta si, pentru istoria comunismului romanesc, rarissima.
  Despre ea am scris mai multe in editia de miine a Cotidianului. Varianta  electornica a textului, aici!
  Adaug si urmatoarele:
  -linkul de la cartea aparuta la Humanitas
  -aici, mai multe despre autorul cartii (decedat intre timp, in 2007) si despre fundatia sa. A propos, Pierre du Bois a avut ca sotie o romanca.
  -volumul apare in romaneste in traducerea Ioanei Ilie in colectia „Istorie contemporana” (coordonator VTismaneanu) de la Humanitas.
  Arata asa:
  ceausescu-la-putere

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here