Cele 10 dorinţe ale lui Băsescu

ianuarie 14, 2009 0

Am transcris cele zece dorinţe ale preşedintelui aşa cum au fost sintetizate de colegul meu, Cristian Oprea:
1. Adoptarea unui regim semiprezidenţial coerent.
2. Şeful statului trebuie să poată să dizolve Parlamentul în situaţii de criză politică.
3. Parlament unicameral.
4. Eliminarea oricărui privilegiu pentru aleşii care comit fapte penale.
5. Limitarea guvernării prin ordonanţe.
6. Desfiinţarea judeţelor şi împărţirea României în 9-12 regiuni.
7. Depolitizarea Curţii Constituţionale.
8. Referendum obligatoriu pentru Parlament.
9. Regândirea rolului şi structurii CSM.
10. Garantarea drepturilor economice şi sociale pentru cetăţean.
Mă aştept ca majoritatea solidă din Parlament să se subţieze dramatic atunci cînd se va ajunge la vot, fiindcă nu prea văd PSD-ul acceptînd cu inimă uşoară modificările pe care le vrea Băsescu. Şi s-ar putea ca şi o parte dintre pedelişti să fie de altă părere decît el.
Sînt total de acord cu următoarele puncte:3, 4, 5, 6, 7, 9 şi 10, deşi în privinţa punctului 10, nu prea văd cum poate fi mai mult decît o generoasă literă de constituţie.
Nu sînt de acord cu punctul 1, fiindcă la noi un regim semiprezidenţial ar duce la la o politică de tip „aşa a zis Vodă”, care dacă în jurul preşedintelui se strînge un „grup de interese” – oameni sîntem! – acel grup poate ajunge să dicteze politica ţării. S-a mai întîmplat.
Nu sînt de acord nici cu punctul 2, care ar duce la o relaţie de dependenţă a parlamentului de preşedinte. „Dom preşedinte, nu ne dizolva, că nu mai avem bani de campanie!”
În privinţa punctului 8 sînt, ca să zic aşa, îndoit atît din cauză că românii nu au deprinderea ieşirii la referendumuri, cît şi din cauză că minează parlamentarismul.
Şi un PS. Dacă Justiţia îşi poate vedea nestingherită de treaba ei indiferent despre cine ar vorba, iar parlamentarii îşi pierd toate imunităţile în afară de cea de legiuitori şi de cea a declaraţiilor pe care le fac în calitate de parlamentari n-am mai privi Parlamentul cu atîta justificată suspiciune şi cu atîta dispreţ.<

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.