Cercetătorii spanioli au descoperit un medicament care frânează metastazele de cancer la sân

Cercetătorii spanioli au descoperit un medicament care frânează metastazele de cancer la sân

februarie 21, 2022 0

Omomyc, un medicament împotriva cancerului de sân dezvoltat aproape în întregime în spitalul Vall d’Hebron din Barcelona, ​​a demonstrat o eficiență enormă în combaterea metastazelor acestei boli atât de frecvente în rândul femeilor, relatează ABC.

„Nu dezamăgește niciodată”, a explicat institutul de combarea cancerului, într-un comunicat în care se asigură că această eficacitate a fost dovedită în toate tipurile de cancer de sân.

„Eficacitatea lui Omomyc a fost analizată (…) pentru a controla progresia cancerului de sân metastatic și rezultatele obținute au fost foarte pozitive”, afirmă cu entuziasm cercetătorii de la Vall d’Hebron.

Pe parcursul cercetării, ale cărei rezultate au fost deja publicate în revista științifică „Cancer Research Communications”, au fost efectuate experimente atât „in vitro”, cât și pe șoareci vii pentru a afla impactul tratamentului asupra cancerului de sân. Deocamdată, rezultatele sunt foarte încurajatoare.

„Răspunsul a fost foarte pozitiv și în toate cazurile s-a constatat că Omomyc are o activitate anti-metastatică semnificativă, contrar a ceea ce se speculase”, subliniază dr. Daniel Massó, cercetător și autor al articolului.

Laura Soucek

La rândul ei, dr. Laura Soucek (șefa grupului „Modelarea terapiilor antitumorale”) a subliniat că medicamentul este eficient deoarece este capabil să blocheze invazia, instaurarea și creșterea metastazelor cancerului de sân.

Potrivit responsabililor, eficacitatea enormă a tratamentului creat la Barcelona constă în capacitatea acestuia de a opri gena MYC, care provoacă dezvoltarea aproape a tuturor tumorilor solide.

Până acum, eficacitatea acestui medicament a fost dovedită în „tumorile primare”, cele care nu s-au răspândit încă în organism.

Acum, utilitatea sa a fost demonstrată și în cazurile de metastază, când boala a sărit de la un organ la altul, înrăutățind astfel șansele de vindecare.

Mai multă supraviețuire și mai puține tumori

Pentru a verifica rezultatele terapiei, au fost utilizate diferite modele pentru a măsura dezvoltarea tumorilor.

Daniel Massó

„Am putut vedea că la șoarecii modificați genetic, Omomyc a reușit să facă tumora primară să crească mai puțin, dar am observat, de asemenea, că a avut un impact asupra creșterii metastazelor și, în unele cazuri, le-a făcut să dispară. Când am administrat Omomyc intravenos, rezultatele au fost și pozitive, întrucât am văzut că a existat o scădere a creșterii tumorii și că supraviețuirea șoarecilor s-a prelungit semnificativ”, subliniază Daniel Massó.

Provocarea acum va fi, potrivit celor din Vall d’Hebron, transferul succesului acestei tehnici către pacienții umani.

Până în prezent au fost analizate baze de date cu femei cu cancer de sân și s-a putut verifica că acele paciente care au prezentat genele pe care Omomyc le blochează aveau o rată de supraviețuire mai mică.

„Acest lucru ne face să fim optimiști și să ne gândim că, dacă acești pacienți ar fi tratați cu medicamentul nostru, poate le-am îmbunătăți supraviețuirea”, subliniază cercecetătorii de la spitalul spaniol.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.