Chitante tarzii

octombrie 15, 2009 0

Cel mai potrivit pentru clarificarea lucrurilor cu adevarat importante este, ceea ce numim generos, ‘la o bere’.  Acum citeva zile eram impreuna citiva prieteni in sus numita situatie, cind a venit vorba despre pragul decisiv pe care trebuie sa il treci pentru a fi considerat cu adevarat matur. Cum grupul nostru acoperea toate categoriile de virsta, aveam premisa unei perspective nedistorsionate.
La inceput a cazut in fata unei nemiloase analize serviciul militar – cu toate privatiunile, anecdotele si aventurile lui. A cazut si virsta primelor legaturi amoroase – cu toata tensiunea, inocenta si efervescenta ei. A cazut si pragul casniciei. A cazut si momentul primului copil. Ramineau la masa din ce in ce mai putini cei de la care se astepta verdictul final. Dupa vreo ora am hotarit cu totii in unanimitate: esti barbat adevarat dupa ce ai absolvit prima colonoscopie! Adica momentul cind biologia (care trebuia) invatata odinioara capata relevanta.
E o limita de la care ignoranta intr-un anumit domeniu inceteaza sa mai fie inocenta si devine vinovata. Evident, domeniul la care ma refer circumscrie, in mod larg, stiintele vietii. Intr-un prezent atit de dinamic, lipsa unui minim vocabular de concepte biologice nu este doar o simpla dovada de incultura, ci poate face diferenta intre sanatate si boala. Sau chiar mai mult! Cind vine soarta cu chitantierul, e bine sa stii sa citesti cifrele!
E o schimbare a tablei de valori care nu are legatura cu intelepciunea adusa de ani. Ci pur si simplu cu anii mai multi. Vine o virsta la care viteza computerului personal paleste in fata masuratorilor tensiunii arteriale, performantele telefonului mobil sint depasite de nivelului colesterolului, iar capacitatea cilindrica a motorului e mai putin importanta decit niste masuratori MRI. Cind citesti mai atent contraindicatiile de pe o cutie de medicamente decit instructiunile de folosire a unui GPS. E o virsta pe care cunostintele de biologie o pot face nu doar posibila ci si frumoasa.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.