Cine-mi da bani sa-mi cumpar casa?
In Parlament tocmai s-a votat o modificare a Legii care le permitea celor ce au ramas fara casa din cauza comunistilor, prin nationalizarea imobilelor, sa-si ia vilele, palatele sau padurile inapoi. Pana acum, daca erai mostenitorul unui mic-burghez sau al unui industrias interbelic si stateai intr-un apartament de 2 camere, cand altii se lafaiau in casa cu 2 etaje si 1000 mp de teren in buricul targului, construita de bunicul tau, aveai cel putin speranta ca in urma unor procese, lungi ce-i drept, sa iei vila si apoi sa faci ce vrei cu ea: sa o vinzi, sa o pastrezi, sa o inchiriezi. Deci decizia iti apartinea. Iar cel care a stat pana atunci in casa ta, ramanea pe strazi. Pentru ca asa se intampla, de obicei, cand cumperi un lucru furat: risti sa ramai cu buza umflata.
Dar acum, din cauza acestei modificari, lucrurile stau asa: X mostenitori revendica o sumedenie de case, palate, etc… in care stau insa Y cetateni, ce erau chiriasi inainte de 1990 si practic le-au cumparat apoi de la stat la pret de garsoniera, desi stiau ca ei cumpara niste bunuri furate. Acum proprietatile imobiliare respective valoreaza de zeci de mii de ori mai mult. Cei X cetateni nu le mai pot recupera de la cei Y smecheri. In schimb, 22 de milioane de romani vor pune ban langa ban ca sa le restituie averea. Adica sa plateasca paguba facuta de cei Y smecheri. Deci noi, le luam lor case.
O sa vedeti vilele somptuase din Primaverii, de pe Paris, Londra si alte strazi cu nume si cladiri somptuase. Iar daca vi se pare ca cei ce-si spala jeep-ul in curte se uita ciudat la dvs, este poate pt ca se intreaba in mintea lor: „Tu mi-ai dat mie bani de casa? Poate ar trebui sa-ti multumesc!”. Dar jetul furtunului le spala repede acest gand. In timp ce, pe buna dreptate, multi din cei care nu au unde sa locuiasca se pot intreba: „Cine-mi da bani sa-mi cumpar casa?”. Pentru acestia insa, legile nu se schimba niciodata. Osul la munca. Norocul si-l face fiecare cu votul si cu partidul lui.