Cipul biometric si Biserica Ortodoxa Romana

ianuarie 15, 2009 1

Daca inainte de 1989, statul roman a intrat cu bocancii in viata Bisericii, acum Biserica incearca sa intervina in viata statului. Nu in viata personala a cetatenilor, pentru ca nu e vorba de un apel care sa vizeze o conduita personala, ci un apel care vizeaza boicotarea unor masuri ce vor fi luate la nivelul Uniunii Europene. Este vorba de introducerea elementelor biometrice în pasapoarte si in alte elemente de calatorie. Adica un fel de cip, care la o scanare cu un aparat spune cine trebuie sa fie posesorul cartii de indentitate sau al pasaportului, punand la dispozitia autoritatilor datele de identificare ce tin de structura fizica a fiecarei persoane. Buletinul, pasaportul, ca si masurile de securitate ale celor doua sunt atribute ale statului laic.

Motivul, dupa parerea mea, nu este unul ocult, de a realiza o supraveghere in masa a oamenilor, ci unul care tine de cresterea securitatii cetatenilor. Ahmed nu mai poate intra in Anglia sub numele de Richard, pt ca Richard are 1,9 m inaltime, iar Ahmed are putin peste 1,60. Ceva de genul asta. Sau daca se cauta un suspect inalt de 1,73 cu ochi caprui, exista sansa ca prin verificari de rutina, acesta sa fie retinut, fara a mai fi cercetati si cei care au 1,68 sau 1,76.

O scrisoare a staretului Manastirii Petru Voda, Justin Parvu, denunta aceasta masura ca pe o lucrare a diavolului si ii indeamna pe romani sa o respinga cu orice pret (am citat pasaje largi, pt a putea intelege ca linia dintre credinta si fanatism poate fi uneori destul de subtire).  Pentru cei care nu au auzit de Justin Parvu, el este unul dintre cei mai importanti lideri ai ortodoxismului romanesc. Am avut prilejul sa-l cunosc cu ceva ani in urma. M-a impresionat povestea sa de viata, puterea si pasiunea pe care o punea in credinta.

Insa cuvintele si expresiile folosite acum imi amintesc de motivul pentru care legionarii romani au fost adesea sprijiniti de preoti. Este exemplul cel mai bun despre cum Religia fara compromisuri incearca sa acapareze domeniul politic, in care compromisurile sunt esentiale:

<< Şi văd cum bieţii oameni nu sunt pregătiţi să facă faţă acestor capcane ale vrăjmaşului,a cărui nouă lucrare acum este să pecetluiască sufletele voastre cu semnul Fiarei – 666. Toţi am citit Apocalipsa şi înfricoşătoarea profeţie – scrisă cu 2000 de ani în urmă: „Şi ea(fiara) îi sileşte pe toţi, pe cei mici şi pe cei mari, şi pe cei bogaţi şi pe cei săraci, şi pe cei slobozi şi pe cei robi, ca să-şi pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte. Încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde decât numai cel ce are semnul, adică numele fiarei, sau numărul numelui fiarei”(Apoc. 13:16-17).

Vremea în care ne aflăm acum este premergătoare acestei profeţii. Prin lege, prin ordonanţă de guvern, românii sunt obligaţi să se încadreze într-un plan de urmărire şi supraveghere la nivel naţional şi mondial, proiect care le răpeşte de fapt oamenilor libertatea. Românilor li se cere să-şi pună pe paşapoartele, permisele auto şi orice alt act personal cipul biometric ce conţine amprenta digitală, imaginea facială, şi toate datele personale. Poate pentru mulţi dintre dumneavoastră acest cip pare un lucru nesemnificativ, dar în spatele acestui sistem de însemnare a oamenilor, de codare şi stocare a datelor de identificare se ascunde o întreagă dictatură, un întreg plan demonic, prin care de bună voie îţi vinzi sufletul diavolului. Însemnarea oamenilor, ca pe vite, este primul pas al unor alte măsuri luate pentru controlul absolut al fiinţei umane>>

<<Vă cer (…) să cereţi autorităţilor române să abroge legile care permit îndosarierea şi urmărirea electronică a creştinilor, renunţarea la libertatea cu care ne-am născut.

(…)Va trebui să creăm mici fortăreţe, mici cetăţui de supravieţuire, la sate, acolo unde mai sunt încă oameni care pricep şi îşi amintesc Rânduiala, unde să avem pământul nostru, şcoala noastră – în care să ne creştem copiii în duhul aceasta ortodox, să avem spitalele şi moaşele noastre. Copiii încă de la naştere trebuie protejaţi – pentru că, după cum vedeţi, vor să implanteze acest cip pruncului la naştere.

(…)Acum e timpul jertfei, prin vorbărie şi prin conferinţe nu mai facem nimic.

Să te duci, române drag, fără frică, direct spre vârful sabiei, ca străbunii noştri cei viteji, să te duci ca o torpilă japoneză, să mori în braţe cu vrăjmaşul! Acum suntem exact ca în arena romană cu fiare sălbatice – stai aici în mijlocul arenei şi aştepţi, ca şi creştinii de odinioară, să dea drumul la lei. Aşteptaţi să fiţi sfâşiaţi, rupţi, altă scăpare nu mai e! Lupta este deschisă. Luptaţi până la capăt! Nu vă temeţi! Aşa cum a început creştinismul, aşa va şi sfârşi – în dureri şi în suferinţă. Pecetluiţi creştinismul cu mucenicia voastră!>>

Mihnea a pus problema bine: ar trebui organizate dezbateri, in care societatea civila sa-si spuna parerea despre oportunitatea unei astfel de masuri. Este corect . A facut-o fara fanatismul ce se degaja din textul de mai sus si sub forma unei intrebari, nu a unei certitudini.

Insa nu sunt de acord cu el pana la capat. O asemenea masura impusa in 4 state din 10 si numai acelor persoane care o solicita, devine ineficienta. Ea trebuie aplicata unitar. Argumentele trebuie sa fie de ordin politic, economic, social, nu de ordin religios (am explicat aici de ce religia si politica nu terbuie amestecate).

Exemplul Serbiei, in care o majoritate ortodoxa a sustinut eliminarea introducerii datelor biometrice din oficiu pe documentele de identitate, cred ca poate fi interpretat nu doar in cheie religioasa, ci si dupa o teorie realista. O asemenea masura ar fi dus la identificarea multor criminali de razboi, infractori, contrabandisti, care insa pe plan local sunt considerati eroi. Si cum patriotismul sarbesc este vajnic, de aici a pornit si presiunea publica.

Da. Atitudinea BOR in problema cipului biometric este un moment de rascruce in ortodoxia romaneasca: daca Biserica se va abtine de la a comenta o problema strict laica, inseamna ca BOR este pe drumul normal al separarii Bisericii de stat si poate recupera distanta ce o separa de alte institutii religioase.

P.S. Mucenicie = martiraj . Dupa cum s-a vazut si din sondajul efectuat aici, vorbele parintelui Justin au fost atribuite foarte lejer unor lideri extremisti, unor fanatici reali sau inventati. Pana in 25% din cei ce au vizitat blogul si au votat au crezut ca poate fi vorba de un calugar. Este un exemplu ca indemnul la martiraj venit din partea unui lider religios, pus in asemenea cuvinte, poate izvora la fel de usor din gura unui ortodox, a unui catolic sau a unui musulman. Si daca l-am accepta din partea crestinilor, am fi ipocriti sa il blamam atunci cand vine din partea unui musulman.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.