Corespondenta CNN la Kabul: ”Am fost în Siria, Irak, Libia, dar nicăieri nu am văzut groaza ca aici!”

Corespondenta CNN la Kabul: ”Am fost în Siria, Irak, Libia, dar nicăieri nu am văzut groaza ca aici!”

august 20, 2021 0

Chipul său, pe jumătate acoperit cu o abaya neagră cu hijab, a devenit deja marele martor al dramei afgane pe care restul lumii o urmărește îngrozit.

Se numește Clarissa Ward și este șefa informațiilor internaționale pentru canalul american CNN. Transmisiunile sale, lăudate de instituția jurnalistică nu numai ca fiind periculoase, ci și cinstite, au fost inițial respectate de talibani, care au permis echipei sale să se deplaseze pe străzile principale din Kabul. Dar în fiecare zi se simte tot mai mult tensiunea din aparițiile sale. În ciuda tuturor acestor riscuri, ea continuă să relateze.

„Am fost pe prima linie în Irak, Siria și Libia și am fost martoră la tot felul de lucruri nebunești și neverosimile. Dar nu am văzut niciodată așa ceva față de ce se întâmplă la Kabul”, scrie Ward în revista The Spectator despre experiența sa din aceste zile, în noul Afganistan căzut în mâinile radicalilor.

Potrivit acesteia, „nu numai Joe Biden a fost uimit de victoria rapidă a talibanilor. Am vorbit cu luptătorii talibani care spun că și ei sunt surprinși”.

Miercuri, în jurul aeroportului, în timp ce talibanii trăgeau focuri în aer, ea încerca să negocieze cu liderii lor radicali pentru a ajunge la porți.

Unul dintre ei a încercat să-l atace pe cameramanul care o însoțește și pe traducător. Toți poartă un fel de bici cu care îi bat pe cei care își croiesc drum.

Când decide să se întoarcă, câțiva afgani, toți cu acreditare de coaliție internațională ca traducători, o înconjoară pentru a-i cere să mijlocească pentru aceștia cu cei responsabili pentru evacuări.

„Primesc mesaje de la ei în fiecare zi: Vă rog să mă ajutați! Unde pot să merg? Cum să explic documentele mele? etc… Este sfâșietor să vezi câte vieți sunt în joc, fără o salvare clară la îndemână „, scrie Ward.

Deși situația este volatilă și securitatea a devenit foarte precară, Ward spune: „Nu sunt îngrijorată de viața mea”, dar sunt „foarte îngrijorată de a lor”.

Conform acordului dintre forțele internaționale și talibani, occidentalii au permisiunea de a-și evacua personalul până pe 30 august.

Ward nu a spus dacă va pleca mai devreme sau va rămâne, ceea ce ar însemna deja riscuri mai mari. Ea este singura jurnalistă occidentală pentru un mare canal de televiziune care relatează de la nivelul străzii.

„Talibanii sunt conștienți de faptul că lumea urmărește și că primele zile de la întoarcerea lor la Kabul vor fi un moment important pentru a câștiga sprijin. Vor să ridice o fațadă, să fie mulțumiți și chiar moderați. Dar nimeni nu știe cât va dura acest ultim aspect”.

Chiar și Clarissa Ward a jucat, în ciuda ei, într-unul dintre cele mai populare meme de pe rețelele de socializare după ce extremiștii au preluat controlul la Kabul.

Într-o imagine, a fost văzută raportând îmbrăcată ca occidentală, în timp ce următoarea imagine, deja sub legea talibanilor, era îmbrăcată în negru și cu părul acoperit. Ulterior, ea a explicat că s-a îmbrăcat întotdeauna cu părul acoperit pe străzile din Kabul cu sau fără jihadiștii la comandă și că înregistrarea în îmbrăcămintea occidentală a fost făcută în interiorul facilităților pe care CNN le are în capitala afgană.

„Liderii talibani spun că s-au schimbat din anii 1990″, continuă Ward. „Au învățat din greșelile lor și vor să facă parte din comunitatea internațională. Dar petrecând timp cu trupele talibane pe străzi (spre deosebire de cele mai înalte eșaloane din Doha), este clar că fundamentalismul lor nu s-a schimbat deloc”.

În același timp, alți jurnaliști afgani, a căror siguranță este mult mai compromisă prin faptul că nu sunt chipuri atât de cunoscute, continuă să raporteze de pe paginile lor web și chiar din profilurile lor de pe Twitter.

Aisha Ahmad, în vârstă de 22 de ani, de exemplu, a realizat videoclipuri foarte compromițătoare ale atitudinii talibanilor în afara aeroportului, cu oameni disperați care încearcă să scape.

Din motive de securitate, după cum spune ea, și-a schimbat fotografia de profil.

„Sunt la intrarea în aeroport, dar din păcate îmi pierd speranța; nu intră foarte multe femei. Sunt împușcături de la forțele de securitate și vehicule blindate escortate de talibani care au dus oamenii înăuntru. Am nevoie ca numele meu să apară pe ecran”, scrie disperată Aisha.

 

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.