COVID sau răcit? Simptomele se pot confunda după vaccinare. Ce trebuie să faceți

COVID sau răcit? Simptomele se pot confunda după vaccinare. Ce trebuie să faceți

august 23, 2021 0

Da, e posibil! Putem fi vaccinați cu un program complet, dar ne putem infecta cu coronavirus și, de asemenea, să îi infectăm pe alții. Vaccinurile nu sunt sterilizante, dar ne protejează de a avea o formă de COVID sever în marea majoritate a cazurilor.

Acum, cu varianta Delta, panorama este schimbată și se vede că simptomele sunt sau ar putea fi, de regulă, mai asemănătoare cu cele ale unei răceli.

Chiar și la persoanele deja vaccinate care sunt infectate cu virusul pot dezvoltă simptome ce pot fi confundate ca fiind ale unei simple răceli. Sau cel puțin așa se referă la unul dintre puținele rapoarte realizate până în prezent în Regatul Unit: proiectul Zoe.

Conform rezultatelor acestei monitorizări – efectuate cu 4.000 de voluntari – la persoanele nevaccinate, simptomele variantei Delta ar fi mai asemănătoare cu cele ale unei răceli obișnuite, astfel:

dureri de cap, dureri în gât și secreții nazale, de asemenea febră sau uscăciune tuse și, pe de altă parte, nu ar exista la fel de multă oboseală, dificultăți de respirație sau pierderea mirosului (ca și varianta originală).

La persoanele vaccinate cu un program complet, cele mai raportate simptome – studiate întotdeauna cu varianta Delta – au fost, de asemenea, cefalee, curgerea nasului, dureri în gât și strănut. În cele din urmă, la persoanele vaccinate care au fost injectate cu o singură doză (și nu cu schema completă), simptomele ar fi aceleași, doar că ar putea exista și o tuse uscată.

Prin urmare, experții recomandă ca, chiar și după vaccinare, să nu ne relaxăm sau să ne coborâm garda, dacă avem simptome compatibile cu cele ale unei răceli, deoarece ar putea fi COVID.

Nu vă relaxați, deși sunteți vaccinați!

Olga Mediano

„Acum avem instrumente eficiente precum teste de autodiagnostic vândute în farmacii, teste antigenice, este mult mai ușor. Din acest motiv, chiar dacă suntem vaccinați, dacă avem aceste simptome (curgerea sau curgerea nasului, strănutul …) hai să facem un test antigen și să nu credem că se datorează aerului condiționat sau că ne-a tras curentul”, a declarat dr. Olga Mediano, pneumolog și coordonator al Societății Spaniole de Pneumologie și Chirurgie Toracică (SEPAR), pentru postul Tv La Sexta.

Imunologul Alfredo Corell, infectat cu COVID fiind deja vaccinat cu un program complet, a explicat, de asemenea, că simptomele persoanelor deja vaccinate ar putea fi compatibile cu cele ale unei răceli:

„Ceea ce observați este un nas care curge, congestie nazală, o durere în gât (uscăciune sau durere) și strănut. Puteți confunda cu o reacție alergică sau o răceală „, a explicat Corell.

„Deoarece sunt simptome cum ar fi curgerea nasului sau congestie nazală, strănut sau ușoară durere de cap, care nu sunt însoțite de mult disconfort sau febră sau tuse (și, de asemenea, se pare că există o pierdere mai mică a mirosului și a gustului), oamenii pot subestima un pic și se poate crede că este o alergie sau o răceală de la un aparat de aer condiționat. Dar nu, ar putea fi un COVID, chiar dacă suntem vaccinați!”, explică Mediano.

Din acest motiv, ar fi recomandat să avem un test antigenic acasă (vândut în farmacie), este nevoie de doar 10 minute pentru a face acest lucru, „și dacă este pozitiv, raportați-l; iar dacă este negativ, fiți atenți în cazul în care este un fals negativ, dacă simptomele continuă”, adaugă expertul.

Amintiți-vă că testele antigenice sunt de obicei foarte eficiente atunci când există simptome și recomandarea este să le faceți în primele zile ale infecției, din a treia zi până în a șaptea.

Alertă la orice simptome respiratorii

Miguel Marcos

Cu toate acestea, este important să știm că „de la începutul pandemiei am aflat că orice simptom al infecției respiratorii ar putea fi compatibil cu COVID”, spune dr. Miguel Marcos, internist la Institutul de Cercetări Biomedice din Salamanca (IBSAL) și Spitalul Universitar din Salamanca.

”Nu se știe încă cu adevărat sau cel puțin încă nu există dovezi clare că varianta Delta poate genera aceste simptome (similare cu cele ale răcelii) mai mult decât alte variante, cred că ceea ce se întâmplă este că mulți oameni sunt deja vaccinați, și întrucât incidența este acum mai mare la populația tânără care nu este vaccinată, cei care se infectează tind să aibă simptome mai ușoare ”, spune Dr. Miguel Marcos, medic internist.

Cu toate acestea, este important să fim atenți, deoarece ceea ce este clar este că, chiar și vaccinându-ne, ne putem infecta și infecta pe alții. Adică „nu vă relaxați, vaccinându-vă. Ne vom putea relaxa când cazurile scad, când incidența scade ”, spune expertul.

Este adevărat că vaccinul reduce infecțiile, deși nu le blochează complet.

Potrivit lui Mediano, „se estimează că persoanele vaccinate sunt infectate cu 50% mai puțin și transmit boala cu 50% mai puțin, dar este totuși un procent foarte mare. Deci pot deveni infectați și contagioși. Dar este ceva ce știam deja. Cu alte cuvinte, am știut că vaccinurile nu sunt sterilizante, dar previn ca acea infecție să evolueaze într-o boală gravă, într-un COVID grav ”, spune dr. Mediano.

Vaccinuri și măsuri de protecție

Pe lângă vaccinare, este important ca incidența să scadă, mai ales în această panoramă a variantei Delta, care s-a dovedit a fi mult mai contagioasă.

„Dacă virusul se transmite foarte mult și ne infectăm mult, avem o posibilitate mai mare ca acei oameni care nu au încă protecție completă, cum ar fi persoanele care nu au fost încă vaccinate cu programul complet sau unii vârstnici, vor ajunge să dezvolte acest COVID grav ”, explică Mediano.

Sau la fel și în cazul copiilor

„Doar 1% dintre copiii cu COVID ajung la Terapie Intensivă, dar nu este același atunci când 100 de copii sunt infectați față de 5.000. Prin urmare, este foarte important să reducem transmiterea virusului”, adaugă specialista.

Prin urmare, vaccinurile trebuie să fie însoțite de măsurile de securitate pe care le știm cu toții. Ar fi ceva de genul punerii centurii de siguranță în mașină:

„Știm că centura de siguranță reduce accidentele, dar asta nu înseamnă că mergem 150 de kilometri pe oră pe drum. Trebuie să folosiți bunul simț”, spune dr. Marcos. Pentru că „atâta timp cât continuăm cu o incidență atât de mare, riscul este acolo”.

Și acum trebuie, în acest scenariu al variantei Delta, să ajungem la 90% din populația imunizată și să avem astfel „o imunitate adecvată în grup și nu suntem încă în acel moment. Mai sunt oameni de vaccinat și rămâne de văzut ce se va întâmpla cu a treia doză a celor mai vulnerabili oameni ”, conchide Olga Mediano.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.