Copiii și COVID-ul. Cum sunt tratați elevii într-o școală din Germania. Îngrijorare în valul 4 al pandemiei

Copiii și COVID-ul. Cum sunt tratați elevii într-o școală din Germania. Îngrijorare în valul 4 al pandemiei

august 23, 2021 0

Valul 4 al pandemiei cucerește România pas cu pas, din multe motive: expansiunea tulpinii DELTA (mult mai contagioase, nu scapă nici toți cei vaccinați, iar tinerii chiar și cu sistem imunitar bun sunt în mare risc), relaxarea exagerată, renunțarea la mască chiar și în spații închise, dezinteres pentru ventilație, a doua cea mai scăzută rată de vaccinare din UE din cauza falsurilor care circulă pe rețelele de socializare și a fricii induse de acestea, iresponsabilitatea celor care propagă teorii negaționiste (vaccinul face rău, COVID nu există, coronavirusul e fabricat în laborator etc).

Grav e că crește și numărul copiilor care se infectează cu varianta DELTA, ia apropierea începerii școlii creează tot mai multă îngrijorare printre părinți și profesori.

E de așteptat ca infectările să crească masiv în România, în special din cauza slabei acoperiri cu vaccin anti-COVID a populației.

Totuși, în alte țări, autoritățile au găsit soluții pentru a ține în frâu fenomenul chiar și printre copii.

Un exemplu l-a dat Dana Avădanei, într-un comentariu la o postare pe pagina lui Egri Eduard, medic specialist medicina de familie.

Ea explică în detaliu cum este organizat sistemul la o școală din Germania. Redăm în continuare mesajul său, care poate servi ca model pentru autoritățile din România, dacă vor să afle cum e și la alții, nu doar la noi.

Postarea Danei Avădanei despre controlul copiilor la o școală din Germania

”Şcoala in Germania:
– copiii se testeaza (singuri, in clasa) de doua ori pe saptamana. Seara primim E-Mail de la directiunea scolii cu rezultatele testelor. Nu s-a inregistrat nici un caz pozitiv pana acum, de cand s-a inceput scoala cu prezenta, cu exceptia unuia, saptamana aceasta, in prima zi de scoala (deci copilul era infectat de-acasa, nu la scoala). Colegii de clasa si copiii care au intrat in contact cu clasa respectiva au fost tinuti acasa si retestati.
– aerisirea clasei la fiecare 20minute, plus ceva aparate de extra CO2 in salile de clasa (nu ma pricep si nu stiu mai multe informatio), plus sunt in discutie achizitionarea a ceva aparate pentru purificarea aerului (nu am inteles exact pentru ca inca sunt in testare si discutii cu primaria pentru achizitionarea celor mai bune si mai eficiente. Vedem…). Nu conteaza cat de frig este. Copiii au la ei cate un hanorac extra, deci e ok.
– masca obligatorie in interior.
– igiena
– copiii sunt triati, in curte, fiecare clasa are segmentul ei de desfasurare pentru a se reduce contactul intre copiii din clase diferite
– orele de sport se tin in aer liber
– orele de inot s-au anulat
– parintii participa la sedinta doar daca sunt vaccinati, vindecati sau cu dovada unui test negativ (de la medicul de familie sau centru de testare. Nu se accepta teste din magazin). Asa a fost si la inceperea scolii pentru parintii copiilor care au intrat in clasa 1 si au facut o mica festivitate
Daca imi mai aduc aminte, va mai spun😁
La fel de interesantă este și postarea lui Egri Eduard, care atrage atenția că prejudecățile și orgoliile din România riscă să pună în pericol sănătatea copiilor și a celor din jur.
”Dacă apare un caz la copii, ceilalți vor fi testați doar dacă au acordul părinților. Asta mi se pare halucinant și delirant deopotrivă, adică vrei să controlezi ceva dar nu poți (în alte state copiii au ajuns să se testeze singuri și nimeni nu mai face o dramă din asta)!”, scrie autorul menționat, în mesajul de mai jos.

 

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.