Cristian Pîrvulescu: ”Când ai o căsătorie de interes, partenerii se respectă. USRPLUS are trei scenarii”

Cristian Pîrvulescu: ”Când ai o căsătorie de interes, partenerii se respectă. USRPLUS are trei scenarii”

aprilie 15, 2021 0

”Suntem într-o criză, într-o criză a majorității, care riscă să devină o criză guvernamentală pentru că USR-PLUS a simțit că este pus într-o situație care nu poate fi apărată și atunci a contraatacat. Dar și primul ministru era aseară și azi dimineață într-o situație care nu putea fi apărată și atunci a acționat în virtutea prerogativelor sale și a demis nu numai secretarul de stat Moldovan pentru acel ordin privind carantinarea, ci și pe ministrul care era responsabil, pentru că dacă ministrul a cedat competențele secretarului de stat, nu înseamnă că responsabilitatea politică nu-i aparținea și că o decizie atât de gravă putea să fie luată numai de secretarul de stat.

De altfel, dimineață, din informațiile pe care le avem, era programată întâlnirea dintre viceprim-ministrul Dan Barna și prim-ministrul Florin Cîțu, pentru a discuta despre demiterea doamnei Moldovan. Numai că primul ministru decisese deja, cel puțin așa înțelegem acum – din comunicarea de la Palatul Victoria nu părea să fie asta – decisese că îl va demite, trimisese, se pare, la momentul întâlnirii, decretul către președinte, pentru a-l semna și, practic, domnul Barna a fost pus în situația de a fi informat.

Domnul Voiculescu a fost permanent o problemă. Domnia sa a fost mereu critic, mereu a arătat spre PNL, spre deciziile fostului guvern, a crescut foarte mult tensiunea. Or, în momentul în care ai o căsătorie de interes, ca așa e denumită de obicei această guvernare, partenerii se respectă. Și dacă se respectă, atunci nu se atacă, ori atacul a fost permanent  și eu cred că a intenționat să ducă PNL-ul în această direcție, pentru că nu toți cei din USR-PLUS își doresc să fie la guvernare.

În politică gândești înainte, faci mutările astfel încât să poți să provoci adversarul. Or, dacă nu mai avea alternativă decât demiterea, era evident că și USR-ul va avea o reacție pe măsură. Cred că domnul Barna nu era conștient de acest lucru, de unde și, hai să spunem, comunicarea destul de neclară pe parcursul dimineții până la conferința de presă de la ora 15.00, dar la ora 15.00 lucrurile s-au lămurit, nu mai există sprijin USR pentru guvern, deci, teoretic, dacă USR-ul rămâne pe poziții și n-are cum să nu rămână pe poziție, acest guvern nu mai are sprijin parlamentar.

Mie îmi aduce puțin aminte de criza din aprilie 2007, dacă vă aduceți aminte, când PNL-ul a scos PD-ul de la guvernare. (…) Acum sigur, nu e vorba de scoaterea unui partid de la guvernare, de ruperea unui parteneriat, dar nici atunci nu a fost foarte clar. Și atunci s-a propus ceva, PD-ul nu a răspuns, și atunci s-au rupt relațiile. Atunci a urmat un guvern minoritar, Acum, ceea ce cere domnul Barna este o discuție în coaliție. Răspunsul PNL-UDMR, ceilalți parteneri de coaliție, este că nu e momentul, pentru că e tensiunea prea mare, prea multă emotivitate, se mai așteaptă. Îmi spuneați dvs. înainte de emisiune că USR a anunțat că nu va participa mâine la ședința de guvern. Deci deja lucrurile încep să se tensioneze și dacă nu se va răspunde, atunci USR-ul își va retrage într-un fel sprijinul din Parlament. Între timp, PSD, insulă de liniște într-un ocean de tulburări politice, anunță că e dispus să facă alegeri anticipate, care nu se pot realiza foarte ușor, dar deja subiectul acesta îl avantajează.

USR-PLUS are 3 scenarii, din câte am înțeles astăzi: primul scenariu este acela pe care îl vedem derulându-se – retragerea sprijinului politic și schimbarea primului ministru, își doresc schimbarea primului ministru; al doilea scenariu ar fi retragerea de la guvernare în opoziție, ceea ce nu este neapărat inconfortabil, pentru că din opoziție poți construi o campanie pentru un candidat la prezidențiale în 2024, și al treilea scenariu ar fi schimbarea poziției de la Ministerul Sănătății cu o alta mai puternică – spre exemplu, cea de ministru de Interne. Nu sunt sigur că asta e, dar s-ar putea dori așa ceva. PNL-ul n-ar putea accepta o asemenea situație, Ludovic Orban, care a făcut o conferință de presă înaintea anunțului oficial al USR-PLUS spunea că actuala coaliție nu are alternativă, nu crede că va exista un guvern minoritar, dar eu cred că în momentul de față toate ipotezele sunt pe masă și că va depinde foarte mult de inteligența actorilor în zilele următoare. USR vrea o decizie rapidă, PNL-UDMR vor să întârzie puțin, dar, în orice caz, zilele următoare, până la sfârșitul săptămânii ar trebui să aibă loc o întâlnire în coaliție”

Sursa: Cristian Pîrvulescu/ TVR

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.