Criză de barmani și ospătari, deși patronii strigă disperați după angajați

Criză de barmani și ospătari, deși patronii strigă disperați după angajați

iunie 23, 2021 0

În mijlocul crizei provocate de pandemie, unul dintre sectoarele cele mai afectate, industria hotelieră-baruri-restaurante-discoteci-cluburi se confruntă cu o problemă care este frapantă în aceste momente, în care există un procent ridicat de lucrători în situație de ERTE (un fel de șomaj tehnic): dificultatea de a găsi ospătari care să lucreze în această vară, în Spania.

În unele comunități regionale, angajatorii anunță că este dificil pentru ei să găsească personal, în ciuda faptului că ei strigă disperați după angajați, iar registrele oficiale sunt pline de oameni în șomaj permanent sau temporar!

„Există antreprenori care doresc să angajeze, care se pregătesc pentru sezonul estival și care văd că este foarte dificil să angajezi oameni”, explică surse din sector.

„Cum se poate explica că în Almería avem 40.000 de persoane care colectează beneficii sociale, dintre care 6.000 sunt în domeniul hotelier, și în paralel este atât de dificil să găsești oameni?”, se plânge un reprezentant al sectorului respectiv.

Se întâmplă în regiuni ca Aragón, Salamanca, Asturias, Castellón, Benidorm.

„Există foarte multe zone care au fost aspru pedepsite de restricțiile și închiderile derivate din pandemie și care, totuși, au dificultăți în angajarea chelnerilor”, explică aceste surse citate de ziarul El Mundo.

Reprezentanți ai asociației ”Hosteleria de España” (Industria Ospitalității), asociația patronală care grupează peste 300.000 de unități în țara lui Cervantes, cred că această problemă „este structurală în multe zone ale țării, dar nu depinde de un singur motiv, ci variază în funcție de regiune, „explică Emilio Gallego, secretar general.

El spune că există motive demografice, deoarece acesta este un tip de muncă (în special în zonele turistice) pe care o fac tinerii, care în țara noastră „sunt supra-calificați și ospitalitatea nu face parte din planurile lor”.

De asemenea, în Spania rurală „există zone în care mobilitatea este dificilă, care nu este compensată, și altele cu șomaj scăzut, cum ar fi Navarra sau La Rioja, unde nici nu este încurajată”.

Gallego recunoaște că „această nevoie pentru companiile în criză de angajați, deși poate părea ciudat, este compatibilă chiar și în unele zone cu rate ridicate ale șomajului”.

La aceasta se adaugă faptul că pandemia COVID „a avut efecte ciudate în peisajul ocupării forței de muncă”, deoarece, pe de o parte, există companii care angajează mai mulți oameni decât au avut înainte de Covid, în timp ce altele au trimis o parte din angajați în ERTE. Această situație temporară „ar putea avea efecte nedorite” și „nu ar încuraja intrarea pe piața muncii”, subliniază el.

Sectorul ospitalității este cel cu cei mai mulți lucrători în această situație. În luna mai, erau 263.387, dintre care 167.162 erau destinate alimentației publice și 96.225 pentru sectorul de cazare. În mai, 43.000 de angajați s-au întors la muncă.

Surse din sector recunosc că aceasta este o problemă care vine din spate, deoarece „orele multe de muncă și salariile mici descurajează”.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.