Cruciatul sefeist Dantec. Cît o costa o anatemă de la Vatican sau măcar BOR

mai 4, 2009 0

Am scris despre Dantec zilele astea, mi-a raspuns si la niste intrebari pe mail. Omul continua sa-mi scape, scrie totusi prea haotic – uneori, de-a dreptul prost – ca sa fie comercial si totuşi cistiga public cu batalii religios culturale. E un personaj foarte viu, tipic pentru epoca net. În Romania, ducem lipsa în zona religioasă, dreapta de personaje ca el care să-şi asume un risc al opiniei. La noi dreapta riscă să intre complet în epoca repetiţiei şi a zîmbetului fals de angajat la stat. Cu alte cuvinte, nici n-ai cu cine sa te bati.

Ce-am zis despre Dantec, aici:

De-a dreptul de neinteles imi apar atingerile cu dreapta extrema. Simpatica mi se pare eticheta pe care si-a atasat-o de catolic futurist. Opiniile sale politice ma lasa rece, dar delirurile sociale sint unele de luat in seama, omul exprimind frici profunde ale comunitatilor francofone. Eticheta de reactionar si lipirea de Houellebecq s-au constituit, cred, intr-o mare sansa. In textele sale provocator inteligente, in care recupereaza discurs religios in pamflet social, realizezi utilitatea maxima a reactionarului cu simtul ironiei. Textele prostesti, si nu lipsesc, ii dau un aer teribilist pe care stie sa-l inmoaie intr-o saramura de cyberpunker. Cit despre Houellebecq… as spune ca cei doi seamana cu adevarat foarte mult, numai ca unul a pornit-o dinspre literatura grea si ambitii clasice catre tot ce inseamna „pop“, iar celalalt a descoperit profunzimile literaturii prin incapatinare, cantitate si mixarea inteligenta a onestitatii cu indrazneala mediatica. Dantec a pornit dinspre lumea „alternativa“ (la propriu: a cintat intr-o trupa punk, a devenit apoi un textier foarte apreciat), muzicala, dintr-un starsystem exploziv pina la a emite altfel de pretentii. Cele doua lumi, showbizul si literatura, se hranesc reciproc cu succes. Recent, Iggy Pop a facut muzica pentru un documentar despre Houellebecq.

 

Ce mi-a zis Dantec, aici.

Cum vedeţi criza financiară. Este începutul unei noi epoci sau este doar un accident?
 Spune mai bine că este sfarşitul. Capitalismul funcţionează după princpiul distrugerii creatoare. Criza actuală este o etapă din evoluţia Captalului, o manifestare directă a legilor supravieţuirii. În 10-15 ani industria petroliferă va fi înlocuită de alte forme de energie, puţin contează care, preţul barilului de petrol va costa cat un litru de apă chioară, ţările Conferinţei islamice care îşi umflă muşchii acum vor trebui să reinventeze motorul cu aburi. Nimeni nu a înţeles deocamdată că ecologia este o armă strategică.
 
Brown, Vatican
Nici nu s-a anunţat bine lansarea filmului Inger si Demon ca a protestat Vaticanul impotriva marelui Dan Brown. In felul asta am aflat si eu ca se lanseaza filmul. Stirea va fi in toate ziarele. Deci toata lumea e fericita.
 
Cinstit ar fi sa se deschida un birou de marketing si la Vatican, si poate chiar la BOR. Nimic nu te ridica precum un scandal cu biserica. mai ales daca e din zona civilizată a lumii, adica fara terorism.
 
Cearta cu Vaticanul (ba chiar biserica rusa) apar in fiecare campanie  Harry Potter si mai sint citiva privilegiati. Cred ca, si daca se inchid oamenii Papei doua saptamini in manastiri, tot se va gasi o declaratie de la „Vatican” care sa promoveze subiectul.
 
 
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.