Cum a simțit Emil Boc pe pielea lui că noul ”Silicon Valley” este la Cluj-Napoca
Prețurile la Cluj-Napoca au ajuns ”în nori”.
O simt toți oamenii, de la simpli angajați la antreprenori și până la municipalitate.
Sursa acestei explozii de scumpiri este totuși una de bun augur: dezvoltarea puternică a economiei din zonă, urmare a marilor investiții străine, în special în noile tehnologii, care fac din capitala Ardealului al doilea pol IT din țară, după București.
Dar primarul Emil Boc a simțit pe pielea lui ce greu e chiar și pentru o instituție cu mulți bani cum e Primăria Cluj-Napoca să facă față fenomenului scumpirilor… pe piața forței de muncă.
Primăria Cluj a scos la concurs un post de IT-ist remunerat cu 10.000 de lei (2.000 de euro), dar nu s-a prezentat nici măcar un candidat. Asta pentru că la privat, pentru aceeaşi funcţie, salariile IT-iştilor clujeni sunt chiar mai mari.
„Nu am reuşit să atragem pe nimeni din IT. Căutam un specialist în digitalizare pe un salariu lunar de 10.000 de lei/brut, dar nu s-a prezentat nimeni”, a recunoscut Emil Boc.
Prezentat inclusiv de revista Universităţii Harvard ca un Silicon Valley al Europei, datorită în primul rând numărului mare de IT-işti raportat la populaţia oraşului, Clujul ar avea, potrivit unor date, circa 25.000 de angajaţi în IT.
„Suntem oraşul cu cea mai mare concentrare de IT-işti pe metru pătrat din Europa. IT-ul este industria care dă slujbele viitorului şi de aici vin locurile de muncă bine plătite. Inovarea şi IT-ul reprezintă o forţă puternică”, a confirmat Boc.
Salariile mari ale IT-iştilor au avut un dublu efect. Aşa s-a ajuns şi ca preţul proprietăţilor imobiliare din Cluj să fie de departe cele mai mari din ţară, iar costul vieţii e la acelaşi nivel cu Bucureştiul, deşi salariile, exceptându-le pe cele ale IT-iştilor, sunt puţin mai mici decât în Capitală.