Cum am devenit un popor de fraieri

ianuarie 14, 2009 0

In mijlocul crizei financiare, statul roman urmeaza sa cumpere vreo doua sute de mii de case cu terenul aferent. Detalii, aici.  Suma e aproape imposibil de calculat, deoarece unele imobile valoreaza cateva zeci de mii de euro, altele cateva sute de mii, iar unele chiar milioane. Ca sa nu mai vorbim de terenul cu care vin la pachet.
Pentru ca asta a facut Legea Voiculescu: cei care au cumparat casele nationalizate de comunisti si inca nu le-au pierdut in Justitie sau prin hotarari ale primarilor, raman cu casele luate pe cinci lei dupa Revolutie. Cei care le revendica, primesc de la stat valoarea lor de piata.
Numai ca bani vor primi si cei care au cumparat casele pe nimic si apoi le-au pierdut in Justitie. Si tot la valoarea de piata. Asa ca, practic, statul va plati toate casele nationalizate si care acum sunt revendicate.  Marirea salariilor, indemnizatiile pt mame, marirea pensiilor sunt toate un mizilic fata de aceasta afacere. Ar mai fi varianta cu CEDO pentru cei care nu sunt multumiti de Justitia romana, dar si in cazul ala, tot statul plateste.
O simpla socoteala grosiera , la o valoare medie de 100.000 euro/ imobil revendicat (desi sumele pot varia mult, dupa cum am spus mai sus), cele aproape 200.000 de case revendicate in prezent se ridica la cel putin 20 de MILIARDE de euro.
Asa ca, romani, fiti fericiti: o sa punem toti bani, mana de la mana, ca sa platim casele unor smecheri ce s-au aciuat acolo dupa revolutie. Si poanta e ca nici macar comunistii nu au indraznit sa conceapa o asemenea afacere: ei au luat casele de la oameni si i-au pus pe altii in ele, dar cu chirie. Nu le-au dat in proprietatea lor. Opera a fost desavarsita de Voiculescu, PC si PSD.
Cu, sau fara voia noastra, am fost transformati intr-un popor de fraieri. Pentru ca doar fraierii platesc pentru bunastarea altora, in timp ce ei se plang ca nu o duc bine. Am spus fraieri, nu prosti. Ca prostii nici macar nu-si dau seama ca platesc. (foto: Mircea Restea)

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.