Cum au intrat Gica Popescu&Co in hora Securitatii

iunie 30, 2009 0

Parafrazand o expresie referitoare la jurnalism, nu este o stire daca un fost sportiv celebru a colaborat cu Securitatea, ci daca el NU a colaborat. Motivul il puteti citi pe larga aici. Este vorba de o actiune bine pusa la punct, care incepand cu 23 decembrie 1983 a luat amploare. Pe scurt, daca doreai sa faci performanta in sport, trebuia sa colaborezi.Prea multi sportivi romani si tehnicieni de valoare scapasera din lagarul comunist pentru ca Secu sa nu intareasca supravegherea.
Acest fapt nu trebuie citit neaparat ca o scuza, dar trebuie avut in vedere atunci cand se discuta despre sportivi si Securitate si mai ales TREBUIE PRECIZAT atunci cand prezinti cazul unui asemenea individ. Notele lui Popescu erau benigne si necesare pentru a-si construi cariera. NU au intrat oameni in puscarie, NU au fost batuti si anchetati colegi de-ai sai. Au fost ele un rau necesar? Eu cred ca da. Ar fi facut oricare din voi, la avrsta de 19 ani si in fata unei cariere de vis, la fel? Eu cred ca da. Putea fi fentata Securitatea? Da, dar nu de niste pusti. Si mai cred ca Popescu nu dadea notele respective, astazi era antrenor la Avantul Prabusirea din Caracal.
Dupa cum am scris in articolul din Cotidianul, toti sportivii cu o cariera la nivel de reprezentative nationale dadeau informatii la venirea in tara din turnee si erau pregatiti individual de baietii cu ochi albastri inainte de a pleca. Si aproape ca as baga mana in foc ca nici Hagi, Lucescu, Balaci sau Balint nu ar fi prea departe de povestea asta.
Intre Gica Popescu si Balaceanu Stolnici este o prapastie imensa. Stolnici avea deja o cariera, avea o varsta, avea un discernamant format. Avea posibilitatea si inteligenta de a directiona, in cel mai rau caz, Securitatea pe piste false sau fara importanta. Dar nu a facut-o. Stolnici a tintit sus cu limba. Baciul a tintit sus doar din careul de 16 metri.
In incheiere, inca o problema: trebuiau facute publice dosarele fotbalistilor? DA. Dar nu fara a prezenta contextul in care s-a petrecut racolarea lor. Trecutul oricarui idol, fie ca e vorba de Gica Popescu, de Balaceanu Stolnici sau de Florin Piersic, este de interes public.
[poll id=”25″]

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.