Cum scapam de unguri. Mic indreptar anti-maghiar.

decembrie 14, 2008 0

Pentru inceput, va propun sa cititi urmatoarul fragment dintr-o relatare a lui James Rosapepe, fostul ambasador al SUA la Bucuresti, care povestea detalii despre o vizita a actualului vicepresedinte american la noi in tara. Mai precis, fragmentul urmator se refera la o intalnire avuta de Joe Biden cu liderii PSD, pe vremea mandatului lui Emil Constantinescu la Cotroceni.
<< „Daca am fi membri NATO, atunci nu ar mai trebui sa ne facem griji ca Alianta va ataca Romania din cauza relatiei cu minoritatea maghiara, asa cum a facut-o in cazul Iugoslaviei”, a spus acel lider al Opozitiei. Biden, vizibil iritat, s-a ridicat de pe scaunul sau si s-a plecat peste masa spre liderul respectiv: „Daca de aceea vreti sa aderati la NATO, atunci o sa ma asigur ca nu veti reusi nicodata!” Ulterior, voci mai diplomatice l-au asigurat pe Biden ca respectivul politician gresise si ca Romania are un angajament ferm pentru intretinerea unor bune relatii cu minoritatea maghiara. Au avut dreptate. Atunci cand partidul de Opozitie a ajuns la putere, un an mai tarziu, partidul maghiar a sustinut noul Guvern. In 2004, Romania a devenit membra NATO si a avut sustinerea lui Biden>>, a precizat Rosapepe.
Asadar, lasati de capul lor, pesedistii se tem de unguri mai ceva ca de DNA. Acum, gestul lor de a nu-i accepta in guvern pe cei de la UDMR intareste aceasta pozitie. Si nu pot gasi vreun argument solid. Maghiarii sunt mai civilizati decat multi pesedisti, mai educati, sunt inclinati mai mult spre democratie, spre garantarea proprietatii private. Si nici macar nu au atat de multe mandate incat sa reprezinte o amenintare politica. Si, in anumite privinte, sunt chiar mai romani decat romanii… Ajunge doar sa ne gandim ca prin Covasna, Harghita si Mures, codrul e mai frate cu maghiarul decat cu romanul.
Asadar, locul PRM in Parlament a fost luat de PSD. Si PSD s-a pus pe intocmit un mic indreptar anti-maghiar bazat pe idei paranoice: „Ne fura Ardealul, ne fura pamantul, ne fura ceea ce doream si noi sa furam. Bine, Ardealul e al nostru deja, dar ca romani putem sa ne furam si singuri, ca tot ne simtim bine”.
Indepartarea UDMR de la guvernare este un mare handicap pentru PDL. Deoarece prezenta unei minoritati etnice importante la nivelul Guvernului era poate una din ultimele dovezi de democratie, toleranta si civilizatie pe care Romania le putea arata celor care o acuza de inapoiere politica.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.