”Dacă îți place falafelul, nu înseamnă că Europa trebuie să importe tot Orientul”

”Dacă îți place falafelul, nu înseamnă că Europa trebuie să importe tot Orientul”

octombrie 28, 2021 1

Adevarat, globalismul este ucis de covid pentru ca merita ucis.

Cum poti crede ca desfiintand toate granitele poti avea numai beneficii? Serios, cat de dement sa fii sa crezi ca zidurile, gardurile si granitele si-au pierdut brusc ratiunea de a fi? Numai pentru ca un vorbete a scris o carte?

Globalismul, asa cum este el astazi inseamna trei amenintari mortale pentru omenire.

1. Amenintarea terorista. Daca cuiva ii place falafelul nu e necesar sa importi tot orientul. Nu cred ca europenii, oriunde ar fi ei, isi doresc sa fie injunghiati, decapitati, aruncati in aer, zdrobiti sau violati in schimbul unei portii de baba ganoush.
2. Amenintarea pandemiilor.
Era de asteptat ca mai devreme sau mai tarziu sa apara o pandemie. Sunt cel putin 40 de ani de cand se asteapta asta. SIDA, Marburg, zika, ciuma bubonica, ebola, West Nile, SARS, gripa aviara, pesta porcina si acum SARS-COV2. Ce va fi la anul? Dar peste 10 ani? Liberul schimb de marfuri, servicii, idei nu presupune neaparat si vanturarea a miliarde de oameni dintr-o parte in alta a planetei. Europa a importat ciuma bubonica si variolla din China si sifilisul din America. Ciuma a fost un eveniment „extinction level”. Chiar isi permite omul european inca un eveniment de natura aceasta? Pentru ca ce traim astazi este inceputul.
3. Amenintarea poluarii. Chiar e nevoie ca aproape orice lucru pe care il folosim sa vina de peste mari si tari? Chiar e nevoie sa te imprumuti tot timpul ca sa cumperi niste produse cu durata scazuta de viata si putin maintenable? Chiar avem nevoie de asta? Chiar e necesar ca produse strategice sa fie produse in alta parte, in conditiile in care toate acestea sunt rodul geniului european? (America de Nord este tot Europa).

Pana la urma omul are nevoie si de radacini, nu doar de aripi. Nu toti oamenii sunt compatibili, cu atat mai putin popoare si rase intregi. O apropiere prea mare intre oameni inseamna frictiune mai mare, iar asta inseamna de obicei razboi.

–––––––––––

Comentariu publicat pe VoxPublica.ro, la articolul Economia lumii, blocată. Criza aprovizionărilor arată că pandemia poate ucide și globalizarea”, de cititorul cu pseudonimul ”Dunn”

NOTĂ: Redacția nu își asumă punctul de vedere, dar nici nu-l respinge. El reflectă exclusiv opinia unui cetățean care are dreptul la propria percepție despre lume, fără a însemna însă că ea este și cea mai profundă. Totuși, unele puncte de vedere din comentariu care  pot fi considerate rasiste sau în cel mai bun caz conservatoare reprezintă un curent de opinie internațional, ce nu poate fi ignorat. Fidelă deschiderii sale către orice tip de opinie exprimată decent și fără jigniri sau derapaje, redacția VoxPublica.ro va găzdui în continuare astfel de opinii chiar dacă ele pot intra în conflict cu linia editorială a publicației.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.