”Daciane, nici nu știi, cât de mic începi să fii…”. Efectul candidaturii lui Dan Barna la șefia USRPLUS

”Daciane, nici nu știi, cât de mic începi să fii…”. Efectul candidaturii lui Dan Barna la șefia USRPLUS

mai 7, 2021 0

Dan Barna a anunțat că va candida pentru funcţia de preşedinte al USR PLUS la congresul din luna septembrie: „Este un proiect la care am muncit foarte mult timp şi doresc să duc mai departe acest proiect”, a spus vicepremierul, la Sibiu.

Este un proiect la care am muncit foarte mult timp şi doresc să duc mai departe acest proiect USR PLUS”, spune Dan Barna, întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Sibiu, dacă va candida pentru funcţia de preşedinte al partidului rezultat din fuziunea între USR şi PLUS.
Alegerile interne vor fi organizate în toată ţara la nivelul filialelor judeţene până la începutul lunii iulie, iar congresul naţional va avea loc în luna septembrie.

„Atmosfera e una foarte bună. Faptul că în Vinerea Mare a decis validarea fuziunii… În momentul de faţă suntem un singur partid. Practic această fuziune, care a durat aproape doi ani, a ajuns la un rezultat şi sunt foarte încântat la nivel personal că un proiect în care am crezut şi care nu a fost simplu, pentru că au fost de-a lungul timpului mulţi oameni care au încercat să bage beţe prin gard, am reuşit să avem acest efort finalizat. Suntem foarte optimişti despre evoluţia pe termen lung a organizaţiei”, a mai spus Dan Barna, citat de Mediafax.

Aparent, anunțul lui Barna nu spune mare lucru; o decizie firească, luată cum era de așteptat de unul dintre cei doi lideri ai USRPLUS.

Dar faptul că liderul ex-USR nu pomenește nimic de celălalt co-președinte al formațiunii proaspăt fuzionate spune ceva mai mult.

Anume că, după o perioadă în care cei doi au jucat bine cartea unității interne și, uneori, au mimat-o la fel de bine, a venit momentul adevărului: cine va fi ”el lider maximo” în cel de-al treilea partid al României?

Monica Macovei a eșuat cu M10, fiind prea ocupată la Bruxelles

Era clar că formula bicefală nu ține pe termen lung. Nicăieri în lume, în niciun fel de organizație, nu există entități de succes conduse de doi lideri cu aceleași puteri. Mai devreme sau mai târziu, apar fricțiunile, dezacordurile, ”săpăturile”, nemulțumirile, deci eșecul.

Ca atare, faptul că USRPLUS îți  va alege un singur conducător e o veste bună.

Dar este în același timp una mai puțin bună pentru Dacian Cioloș și echipa lui din PLUS. Există în interiorul formațiunii fuzionate inevitabile bătălii pentru putere, mai mici sau mai mari, care însă n-au devenit probleme acute până acum. Ba chiar, PLUS a reușit să-și impună oameni în poziții-cheie: Anca Dragu, șefa Senatului României – al doilea om în stat, potrivit Constituției.

Apoi, lista de europarlamentari e dominată de figuri cu ”greutate” din PLUS: Dragoș Tudorache (mâna dreaptă a lui Cioloș), Dragoș Pîslaru, Ramona Strugariu.

Exact aceasta a fost, de fapt, marea problemă din USRPLUS, ținută până acum sub control: faptul că PLUS, un partid mult mai slab cotat decât USR, a reușit să pună oameni pe poziții care ar fi revenit de drept USR, după cum au acuzat destule voci din subordinea lui Dan Barna.

Se prea poate însă ca acesta să fi fost ultimul moment de glorie al PLUS în fața USR, odată ce Dan Barna va fi fost ales președinte al USRPLUS la viitorul congres.

După acel moment, Barna nu va mai fi ”egal” cu Cioloș decât dacă el va dori. Istoria bunei colaborări îl va face să fie deschis pe viitor la a oferi foștilor membri PLUS avantaje similare, dar de data asta Barna va risca să-și pună în cap prea mulți opozanți din fosta USR.

Ca atare, sunt șanse mari ca PLUS să primească pe viitor exact ce îi corespunde cotei sale – una foarte mică față de USR.

Ce va face Dacian Cioloș? Va candida el împotriva lui Dan Barna?

Poate, dar dacă va ieși înfrânt nu va fi deloc un avantaj pentru perspectiva de viitor candidat la președinția României, în 2024; el însuși a lăsat de înțeles că care de gând să se implice în acest proiect major, deci cum ar fi fi s-o facă din postura de învins al lui Barna?

Traian Băsescu l-a învins pe Adrian Năstase în alegerile din 2004

În plus, dacă Dan Barna va fi ales președintele USRPLUS, el va fi cel mai îndrituit să candideze la Președinția României, nu Dacian Cioloș, învinsul lui.

Prin urmare, sunt semne tot mai clare că viitorul lui Dacian Cioloș poate rămâne unul de succes nu în România, ci în Europa, acolo unde astăzi el conduce al treilea grup din Parlamentul European – RENEW EUROPE.

O astfel de consecință ar fi firească, totuși; nu există un exemplu de politician de succes la Bruxelles care să ”producă” un succes similar și în țara de origine.

Cazul Monicăi Macovei, care a eșuat cu M 10 în timp ce devenise cel mai prolific europarlamentar român, are toate șansele să se repete pentru Dacian Cioloș și cariera sa politică internă.

Parafrazând o zicere celebră a lui Traian Băsescu, adresată lui Adrian Năstase în bătălia prezidențială din 2004, Dan Barna ar putea spune și el: ”Daciane, nici nu știi, cât de mic începi să fii…”.

Sigur că ex-liderul USR nu va folosi niciodată o astfel de expresie negativă la adresa partenerului său. Nu îi stă în fire și nici nu ar avea motive: Dacian Cioloș l-a ajutat să facă din USR mai mult decât era partidul după ce echipa Barna l-a deposedat de putere, printr-un puci de catifea, pe fondatorul formațiunii – Nicușor Dan.

Dar cu sau fără amintirea unor etichete istorice recente, exact asta se va alege de relația Barna-Cioloș de aici încolo: o diferență de statură politică, de forță internă, în favoarea actualului vicepremier și în dezavantajul ex-liderului PLUS.

Pentru acesta, nu e musai o pierdere. Și nici un câștig pentru viitorul președinte al USRPLUS. Poate că însuși Dacian Cioloș s-a împăcat cu gândul că, pentru a fi mare în Europa, trebuie să fie ”mic” în România. Nu la înălțime fizică, aici e clar, ci la putere politică.

Dan Barna, afectat de atacul la premierul Cîțu, Dragoș Tudorache – încrâncenat anti-PNL

Tranșarea raportului de forțe dintre cei doi ar putea influența și  relația cu PNL și în coaliția de guvernare. În criza provocată de cererea USRPLUS de demisie a premierului Cîțu s-a văzut, pe față sau pe dos, că Dan Barna nu a fost adeptul ”umflării mușchilor” în fața liberalilor, ci oamenii lui Cioloș, în special Dan Tudorache.

În imaginile surprinse de fotoreporteri, s-a văzut limpede diferența între mimica lui Barna și cea a lui Tudorrache.

Detalii, AICI

În cele din urmă, concluzia a fost clară: Dan Barna avusese dreptate (USRPLUS a revenit cu coada între picioare la masa puterii, iar Cîțu a rămas neclintit, ba chiar mai puternic decât înainte).

Forțarea rupturii de PNL, dorită de unii lideri PLUS (pentru a-l favoriza pe Dacian Cioloș în cursa pentru Cotroceni din 2024), n-a dat roade. A fost doar un alt semn că raportul de forțe din interiorul USRPLUS înclină tot mai vizibil în favoarea lui Dan Barna.

De aceea, ex-liderul USR a anunțat azi că va candida la șefia USRPLUS, fără a pomeni un cuvânt de Dacian Cioloș.

(Sursa foto: InquamPhotos-Octav Ganea)

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.