De ce cresc rapid infectările în UK, comparativ cu Israel? Ambele țări au imunizat masiv populația, dar există diferențe mari

De ce cresc rapid infectările în UK, comparativ cu Israel? Ambele țări au imunizat masiv populația, dar există diferențe mari

iunie 17, 2021 0

Regatul Unit al Marii Britanii conduce în topul țărilor europene privind extinderea infecțiilor cu coronavirus și se află deja pe a cincea poziție cu cea mai mare incidență a infecțiilor înregistrate la 100.000 de locuitori, în ultimele 14 zile, cu un nivel de 126,8 în acel indicator.

Acestea sunt datele unui studiu al Grupului de cercetare în biologie computațională și sisteme complexe (BIOCOMSC) al Departamentului de Fizică al Universității Politehnice din Catalunya (UPC), cu date actualizate pe 16 iunie.

BIOCOMSC calculează răspândirea virusului prin rata de contagiune, care împarte cazurile pozitivele raportate într-o zi cu cele înregistrate cu cinci zile înainte și aplică o serie de calcule pentru a face cifra mai robustă.

UK și Israel au avut campanii de succes de vaccinare, dar acum infecțiile cresc în UK (curba roșie), în timp ce în Israel – nu.

Israelul și Regatul Unit au constituit cele mai mari două laboratoare pentru efectul vaccinurilor covid-19 din lume. Campaniile lor de imunizare au fost cele mai rapide și, în consecință, curbele lor de contagiune au scăzut aproape în același timp.

Cu toate acestea, acum, în timp ce infecțiile în Israel rămân la minimum, cele din Regatul Unit au revenit până la punctul în care guvernul britanic a trebuit să întârzie anularea promisă a restricțiilor de sănătate.

Care este cauza acestei divergențe în două țări cu o vaccinare aproape dublă?

Israelul detectează doar 1,5 cazuri pe zi, o rată de transmitere a SARS-CoV-2 pe care britanicii o înmulțesc aproape cu 70!

Cercetătorul american Eric Topol subliniază mai multe cauze posibile. Principala este varianta Delta, cea detectată inițial în India și care a devenit dominantă în Regatul Unit, dar are puțină prezență în Israel (în verde în graficul din tweet).

Această variantă a SARS-CoV-2 s-a dovedit a fi mai contagioasă decât cea mai infecțioasă cunoscută până în prezent, varianta alfa (cunoscută anterior ca varianta britanică). Delta este estimată a fi cu 60% mai contagioasă. Nu numai asta. De asemenea, ea dublează riscul de spitalizare, potrivit unui studiu recent publicat în The Lancet.

Diferențe în strategia de vaccinare

Agravarea incidenței în Regatul Unit față de Israel nu se datorează doar prezenței mai mari a acestei variante indiene pe solul britanic, ci este atribuită și diferitelor strategii de vaccinare din ambele țări.

Informațiile disponibile până în prezent par să indice că pentru a opri răspândirea variantei delta a coronavirusului, o doză de vaccin nu este suficientă, este necesar un program complet.

Și tocmai în acest sens, Israelul diferă de Regatul Unit, care a acordat prioritate generalizării primelor doze. În timp ce Israelul are 6 din 10 locuitori complet imunizați, Marea Britanie este cu 15 puncte procentuale sub Israel, cu o acoperire de 44% cu două doze.

Diferențe în tipul de vaccin

Topol subliniază, de asemenea, alte explicații suplimentare, cum ar fi faptul că vaccinarea în Israel a fost exclusiv cu Pfizer, în timp ce Regatul Unit a avut ca principal pilon AstraZeneca.

Eficacitatea vaccinului britanic, în special cu o singură doză, pare mai mică decât varianta delta, conform unor studii, citate de Niusdiario.

Sunt ipoteze, dar adevărul este că, pe măsură ce varianta indiană câștigă teren în Regatul Unit, datele din această țară sunt mai mari decât cele din restul Europei, unde vaccinarea este mai întârziată.

Chiar și Spania, unde pandemia pare să fi stagnat urmare a scăderii contagiunii altor țări de pe continent, se află acum la egalitate cu Regatul Unit, pe punctul de a fi depășită în rata de contagiune.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.