De ce l-a ”ras” Cîțu pe Nazare. O nouă lovitură sub centură încasată de PNL Orban
Iată că Florin Cîțu nu taie în carne vie doar cu oameni de la USRPLUS, ci și cu colegi de-ai săi liberali. Premierul Florin Cîțu a anunțat, după ședința de Guvern, că l-a revocat din funcție pe ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.
Declarațiile premierului privind demiterea ministrului Finanțelor
- Azi, după o discuție cu membrii coaliției la prima oră am transmis președintelui Klaus Iohannis propunerea de revocare a ministrului Finanțelor, Alexandru nazare. A avut posibilitatea să-și prezinte demisia, a preferat să fie revocat.
- Am transmis propunerea ca eu să fiu ministru interimar.
- În cursul zilei de marți am informat toți liderii coaliției despre intenția mea de a cere demisia dlui Nazare.
- Azi dimineață am avut o nouă discuție cu liderii coaliției și am informat despre refuzul dlui Nazare de a-și dea demisia și despre decizia de a fi revocat.
- Decizia am luat-o după analiză la 6 luni de zile.
- Avem proiecte întârziate la Finanțe pentru atragerea de fonduri europene și pe combaterea evaziunii fiscale.
- În acest moment nu avem nicio propunere pentru ministru al Finanțelor. Ca interimar, mă voi asigura pentru ca toate proiectele să fie reluate în scurt timp.
- O decizie privind Roșia Montană trebuie luată în coaliție. În ce privește Guvernul, niciodată nu am cerut retragerea proiectului de la UNESCO.
- Am fost singurul care l-a susținut pe ministrul Finanțelor, a fost propunerea mea, de aceea decizia de azi nu are legătură cu lupta internă din PNL.
- Voi anunța mâine cred. Sunt câteva lucruri care trebuie îndreptate și e posibil ca Corpul de control să meargă la Ministerul Finanțelor.
- Ieri, ședința coaliției a fost în timpul zilei, mai complicat să particip. Aș prefera să se țină la ora 5.
- Despre SIIJ, știți opinia mea. Am desființat SIIJ prin proiectul de lege din Guvern, eu merg pe aceeași variantă.
- Este atributul premierului de a lua decizia de revocare, au fost informați liderii coaliției și niciunul dintre ei nu s-a opus.
- Sunt proiecte care au impact pentru viitor și care trebuie grăbite acum.
- Alocările de la buget sunt semnate de premier, propunerile vin de la ministere.
De ce l-a remaniat premierul pe Alexandru Nazare? Tehnic, explică ”analiza” la 6 luni de care vorbea Florin Cîțu ca premier. Practic și pragmatic, sunt și alte explicații la fel de solide ca nemulțumirea de prim-ministru.
Bunăoară, Nazare face parte din gruparea Orban, cu care Florin Cîțu este în război total înainte de congresul PNL. Nu întâmplător, numele vehiculat la Finanțe este Dan Vîlceanu, liderul PNl Gorj, prieten bun cu premierul.
”Reglare de conturi în PNL. Nazare (și Oros, care urmează să fie remaniat) sunt în tabăra Orban. Cîțu a declarat la briefing că Nazare a rămas în urmă la procedurile privind derularea de fondurilor europene. Pe surse se auzea de o săptămână. că Nazare s-a opus atribuirii partizane a unor bani din buget către primari pentru a-l vota pe Cîțu. Adevărul e cam la mijloc… Să nu uităm: și Orban a dat bani preferențial organizațiilor. fidele lui când era premier. De asta spun că adevărul e la mijloc, dar practicile sunt cam aceleași. Cîțu e manevrat de gruparea Isar-Gorghiu-Turcan cu alocările de bani… Nu-l apăr pe Cîțu deloc, dar știu asta mai de mult…”, a declarat pentru VoxPublica.ro jurnalista Ada Meseșan, poate cea mai bună cunoscătoarea a dreptei politice românești.
Practic, ministrul Finanțelor e cel care are pe mână cea mai puternică semnătură: cea a repartizării banilor. Prin schimbarea lui Nazare, Cîțu dă un semnal în PNL: nu mă susțineți, adio bani! Un mesaj foarte greu de contracarat de adversarii din tabăra lui Ludovic Orban.
Semnalul transmis de Cîțu liberalilor este unul de forță, iar ignorarea lui i-ar putea costa mult pe cei care i se opun, pentru că liderii PNL au nevoie de bani pentru a-și menține funcțiile în teritoriu.
Cum va răspunde Orban acestui ultim atac dur al adversarului său?