De ce nu se dau manele TVR şi Radio România Actualităţi? Dar Europa FM sau Kiss etc.?

De ce nu se dau manele TVR şi Radio România Actualităţi? Dar Europa FM sau Kiss etc.?

martie 20, 2019 4

Dacă tot s-au trezit nişte draci delicat rasişti în inimile unor actori şi artişti români după gala Gopo, o să repet o întrebare (pe care o pun de vreo 10 ani).

Având în vedere că manelele au avut deja câteva valuri de artişti superpopulari, parte importantă din popcultura românească a ultimilor 30 de ani, întrebarea e de ce:

  • nu sunt difuzaţi la postul public de telviziune, de ce nu sunt difuzaţi la Radioul Public unde au loc toate variaţiunile comerciale ale culturii populare numai aia, poate cea mai populară, nu?
  • nu sunt difuzaţi chiar la posturi private generaliste de radio şi TV. La radio manelele sunt difuzate mai mult radio pirat sau posturi specializate: pentru că se pare că ideea e de segregarea genurilor, inimile sensibile fiind rănite de amestecul de „ţigănesc” cu ce-or fi crezând ei despre cultură. „Să cânte la ei acolo sau doar la nunţi şi botezuri.”, nu-i aşa? Nu e aşa, genul are deja o superistorie, are variaţiuni prin alte genuri, are succese internaţionale. Numai la noi e „subcultură”.

Poate e momentul să se îndeplinească şi obsesia mea: manelişti cu greutate să dea în judecată radiou-ul şi televiziunea publice, plus câteva mari posturi private pentru discriminare pe faţă a unei culturi populare care s-a impus, a intrat în fiecare cotlon al vieţii private, dar care nu e acceptată pentru că nu e ce-şi închipuie câţiva că e „corect ţigănesc” sau „corect cultural”. Adică ştiţi argumentul ăla „nouă ne plac manelele adevărate, nu alea false”. Un gen muzical e un gen, iar mesajele sunt mai toate în coordonate ultracomerciale ca în dance, house, hip-hop etc. Ca să nu mai zic că sunt atâtea varietăţi de manele de poţi face şi playlisturi ultrasnoabe dacă chiar nu vrei să promovezi un anume comportament sau un anume mesaj. Dacă Temişan încape la RRA si TVR, încape şi Florin Bursuc.

Ştiu, se va spune: păi nu e profilul nostru, maneaua nu intră în vederile noastre, lasă că au youtube, posturile lor specializate. Eu zic să terminăm cu aburelile. E un rasism universal acceptat, întregul gen e izolat aproape în „mod natural”, aşa cum „natural” casele romilor erau puse la marinea satului de comunităţi tradiţionale. La Radio România Actualităţi, la TVR trebuie să devină „naturală” difuzarea unei manele câteodată, aşa cum dai Angela Similea. Şi punct.

Să mai amintim că scandalul a fost şi mai gratuit, pentru că maneaua chiar era din peisaj, cu filmul Soldaţii, ecranizarea după excelenta carte a lui Adrian Schiop, film care a şi luat premiul de debut.

P.S. Mărgineanu a fost copleşit şi el de corectitudinea politică, înţeleg, tocmai el, un tip care chiar parazitează genuri apropiate de manele, dându-se dealer oficial de hăhăială şi sexism. Lasă-ne.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.