De ce nu se dau manele TVR şi Radio România Actualităţi? Dar Europa FM sau Kiss etc.?

De ce nu se dau manele TVR şi Radio România Actualităţi? Dar Europa FM sau Kiss etc.?

martie 20, 2019 4

Dacă tot s-au trezit nişte draci delicat rasişti în inimile unor actori şi artişti români după gala Gopo, o să repet o întrebare (pe care o pun de vreo 10 ani).

Având în vedere că manelele au avut deja câteva valuri de artişti superpopulari, parte importantă din popcultura românească a ultimilor 30 de ani, întrebarea e de ce:

 • nu sunt difuzaţi la postul public de telviziune, de ce nu sunt difuzaţi la Radioul Public unde au loc toate variaţiunile comerciale ale culturii populare numai aia, poate cea mai populară, nu?
 • nu sunt difuzaţi chiar la posturi private generaliste de radio şi TV. La radio manelele sunt difuzate mai mult radio pirat sau posturi specializate: pentru că se pare că ideea e de segregarea genurilor, inimile sensibile fiind rănite de amestecul de „ţigănesc” cu ce-or fi crezând ei despre cultură. „Să cânte la ei acolo sau doar la nunţi şi botezuri.”, nu-i aşa? Nu e aşa, genul are deja o superistorie, are variaţiuni prin alte genuri, are succese internaţionale. Numai la noi e „subcultură”.

Poate e momentul să se îndeplinească şi obsesia mea: manelişti cu greutate să dea în judecată radiou-ul şi televiziunea publice, plus câteva mari posturi private pentru discriminare pe faţă a unei culturi populare care s-a impus, a intrat în fiecare cotlon al vieţii private, dar care nu e acceptată pentru că nu e ce-şi închipuie câţiva că e „corect ţigănesc” sau „corect cultural”. Adică ştiţi argumentul ăla „nouă ne plac manelele adevărate, nu alea false”. Un gen muzical e un gen, iar mesajele sunt mai toate în coordonate ultracomerciale ca în dance, house, hip-hop etc. Ca să nu mai zic că sunt atâtea varietăţi de manele de poţi face şi playlisturi ultrasnoabe dacă chiar nu vrei să promovezi un anume comportament sau un anume mesaj. Dacă Temişan încape la RRA si TVR, încape şi Florin Bursuc.

Ştiu, se va spune: păi nu e profilul nostru, maneaua nu intră în vederile noastre, lasă că au youtube, posturile lor specializate. Eu zic să terminăm cu aburelile. E un rasism universal acceptat, întregul gen e izolat aproape în „mod natural”, aşa cum „natural” casele romilor erau puse la marinea satului de comunităţi tradiţionale. La Radio România Actualităţi, la TVR trebuie să devină „naturală” difuzarea unei manele câteodată, aşa cum dai Angela Similea. Şi punct.

Să mai amintim că scandalul a fost şi mai gratuit, pentru că maneaua chiar era din peisaj, cu filmul Soldaţii, ecranizarea după excelenta carte a lui Adrian Schiop, film care a şi luat premiul de debut.

P.S. Mărgineanu a fost copleşit şi el de corectitudinea politică, înţeleg, tocmai el, un tip care chiar parazitează genuri apropiate de manele, dându-se dealer oficial de hăhăială şi sexism. Lasă-ne.

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
4 comments on “De ce nu se dau manele TVR şi Radio România Actualităţi? Dar Europa FM sau Kiss etc.?
 1. Avatar

  Sorin

  Corecție: „E un rasism universal acceptat, întregul gen e izolat aproape în „mod natural”, aşa cum „natural” casele romilor erau puse la mar(g)inea satului de comunităţi tradiţionale.”

  martie 21, 2019 Reply
  • Avatar

   v

   Nu se dau manele la posturi nationale pentru ca maneistii sasi nu produc pentru publicul larg. Ca sa produci chiar si subcultura la lumina zilei trebuie sa accepti ca 16 procente sau poate mult mai mult sa-i revina statului. Or producatorii de manele prefera sa bage banii la chiloti…
   Caitareti chiar insipizi de muzica usoara, populara sau orice alt gen inregistreaza la studiouri legale (cu statut de societate comerciala), deci sunt impozitati.

   aprilie 24, 2019 Reply
 2. Avatar

  Maria

  Intr-un oras sufocat de constructii, este nevoie de o oaza verde, intr-o viata agitata si stresanta, este nevoie de repaus, iar o societate debusolata are nevoie de repere. Daca manelele sunt oricum peste tot, de ce mai este nevoie sa existe si la posturile publice radio si tv? Si daca tot se face referire la discriminare – hai atunci sa ne gandim si la cei care – minoritari nu rasisti – aleg sa stea departe de subcultura sub toate formele ei de manifestare. Parerea mea.

  martie 21, 2019 Reply
 3. Avatar

  ionu

  Manea e gen oriental se canta mai spre turci, fara legatura cu imitatia incercata de minoritarii rromi. Cautati definitia, daca nu credeti. Si ca manele sunt livrate si lalaieri in stil indian, iarasi fara legatura cu orient. Pe mine nu ma deranjeaza ca sunt rromi, ci nivelul versurilor, a dansului, nivelul de dansatoare ieftine si nu din neamul rromilor. Nu au folclor si traditie in manele, dansul si cantecul tiganesc nu inseamna cantat doar in limba romana. Apropo. Manea in limba maghiara nem?ca jumatate din rromi stiu si maghiara si au nume maghiare, cel putin in ardeal. Multumesc!

  aprilie 29, 2019 Reply
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.