De ce se cred unii oameni mai destepti ca altii
O prima varianta ar fi indexarea performantelor academice:liceu, facultate, postuniversitare, doctorat, etc… Unul care le are se poate considera mai destept decat unul care nu le are . Nu trebuie sa fie si adevarat, dar respectivul are dreptul legitim de a crede acest lucru.
O alta varianta este indexarea realizarilor personale: o casa frumoasa, o familie reusita, o masina buna, un venit acceptabil, un job satisfacator. Cel care le obtine, poate trece cu vederea anumite esecuri pe linie de invatamant si se poate considera mai destept decat unul cu trei facultati si care sta pe o leafa de 2 lei intr-o garsoniera de rahat si merge cu autobuzul. Popular, se cheama scoala vietii. Din nou, nu trebuie sa fie si adevarat, dar respectivul are dreptul legitim de a crede acest lucru.
Cea mai pacatoasa varianta si cea mai aberanta este aceea a guvizilor care se cred mai destepti doar pentru ca ocupa o anumita functie si care dispretuiesc profund o serie de alte functii si meserii. In aceasta clasa isi au locul Traian Basescu si Emil Boc. Pentru ca din postura lor de angajati ai statului trebuie sa stie ca ziaristii sunt cei care au dreptul sa ii intrebe orice, oricand, oriunde. Dar ei se cred mai destepti si ii catalogheaza pe ziaristi drept gaozari, tigani imputiti sau derbedeii dracului. Pentru ca nu esti presedinte sau premier doar opt ore pe zi, ci detii aceasta functie pe durata unui mandat de 5 sau 4 ani. Dar ei se credmai destepti si au venit cu regula „timpului liber”. Pentru ca din postura de presedinte sau de premier poti vorbi cu cei care te-au ales doar prin intermediul presei, iar acest lucru inseamna asumarea bidirectionala a relatiei. Dar ei se cred mai destepti si brusc se pricep si la meseria de ziarist, stiind sa deceleze subiectele „adevarate” de cele nerelevante.
Indiferent ce parere am despre emisiunile realizate de Victor Ciutacu sau de modul in care el intelege sa faca presa, faptul ca premierul Emil Boc il injura cu nonsalanta in fata camerei de filmat nu este tolerabil. Si spune multe despre educatia unui profesor de drept constitutional care face acte normative declarate neconstitutionale.