Deci bat palma! PSD+PD-L

decembrie 13, 2008 0

Am scris astazi ceva, in avans, relativ la ceea ce eu consider a fi monstruoasa coalitie PSD+PD-L.
Reproduc mai jos textul:

Criza – buna la toate!
Vom avea Guvern nou pina in Craciun! Asigurari de acest gen am primit in mai multe rinduri, inclusiv de la presedintele Traian Basescu.
„Pe 22 decembrie o sa avem Guvern, nu conteaza de care, dar o sa avem”, spunea de la Bruxelles, Traian Basescu, nuantind mult o afirmatie pe care a facut-o inainte de a pleca la acest summit considerat „istoric” – aceea ca partidele-partenere care vor da compozitia noului Guvern vor trebui sa isi trimita in echipa Executivului oameni competenti.
De ce vom avea Guvern pina in 22 decembrie? Intre altele, daca nu chiar in primul rind, pentru ca e criza! Oamenii (oamenii politici, mai ales!) trebuie sa lase deoparte vorbaria si micile sau marile neintelegeri, trebuie sa isi suflece minecile si sa se apuce de treaba.
De acord, criza (care va veni? care a venit deja?asupra acestui punct, exista inca divergente!) e un avertisment serios si poate fi un liant solid. Dar si un foarte bun pretext. Un pretext pentru, de pilda, o alianta PD-L+PSD. Un asemenea parteneriat functioneaza, ni se explica, dupa aceeasi logica dupa care vom avea (sau ar trebui sa avem!) Guvern pina in 22 decembrie. Asadar: vine criza, nu mai avem timp de mofturi (multe dintre ele, intelectuale, nu-i asa?), e o situatie de forta majora, nu e cazul sa ne impiedicam in doctrine, trebuie sa fim pragmatici, avem nevoie de un nou Guvern care trebuie sa ia multe masuri nepopulare si care, tocmai de aceea, trebuie sa stea pe un fundament politic cit mai solid. Deci, vine criza si noi trebuie sa trecem la nivelul urmator al politicii autohtone!
Pe de alta parte, asa cum criza este acum un bun motiv pentru unificare, ea poate deveni un excelent argument pentru despartire. Are si toate date sa fie asa! A inceput prin a fi folosita – si, de unii, acceptata ca atare – drept argument suprem acum cind se forjeaza una din cele mai bizare aliante guvernamentale si, la decont, nu vad de ce nu ar putea fi folosita in acelasi fel. In plus, Traian Basescu este un redutabil conductor de scandaluri, iar ideea crizei e o excelenta arma de care se poate folosi la momentul potrivit. Sa nu uitam ca domnia sa, inainte de a spune ca „o sa avem Guvern, nu conteaza de care, dar o sa avem”, a avertizat partidele sa isi trimita oameni competenti in Executiv!
Asadar, daca vom avea Guvern PSD+PD-L, nu e de pariat pentru un Executiv de 4 ani. In vremuri de criza, guverne de criza!
ps. Deci, PD-L aproape ca renunta si la ceea ce TRU numea „garda maghiara” („garda maghiară e obligatorie, pentru că permite guvernarea şi după un sabotaj PSD„-TRU, „Ratiunea nesimtirii”).  

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.