Despre Spiru Haret, altfel. De ce a tăcut ministerul pînă acum?

iulie 17, 2009 0

Nu stiu prea multe despre Spiru Haret. Stiu ca e peste tot, ca are multi absolventi, ca Bondrea securistul are f multă putere, că au cumpărat publicitate în ziare de sute de mii de euro, că li se vor anula nişte diplome. Dar am clara senzaţie că nu s-a găsit încă unghiul corect pe subiect. L-am tot căutat, am vorbit azi cu un tip deştept care cunoaşte mult mai bine situaţia din Spiru şi am zis să pun aici nişte chestii interesante rezultate din discuţia noastră.

  • De doi ani nu se mai face  in Spiru deosebire intre invatamintul la distanta (ID) si cel la zi. Prezenta nu mai conteaza. Se fac cursuri si seminarii cu trei speriati in sala. Restul studentilor sint „la distanta”. Asta a distrus tot. Si pare o masura care sa ambiguizeze relatia ID-zi şi sa previna eventuale acuzaţii
  • S-a investit in softul prin care se face ID (cam un milion de euro), sistemul de operare, oameni de intretinere, cladiri prin tara. Dar firma NONPROFIT a cistigat doar in 2007 aproximativ 20 de milioane. Unde e restul banilor.
  • Cum s-a întîmplat toată chestia asta? Ecaterina Andronescu vorbeşte de parcă acum ar fi aflat. Dar toate nu se puteau întîmpla decît cu acordul ministerului.
  • De ce au tacut pînă acum? Şi mai ales cine a tras de manivelă ca să-i prăbuşească tocmai acum? Universităţile de stat ar fi un răspuns. Banii pentru ID sunt mult mai puţini la stat – şi e un sistem destul costisitor ca investiţie. Nici măcar nu e aşa rău poate că vor să cureţe învăţămîntul de impostura ID de la Spiru – dar să nuanţăm lucrurile. Nu tot ce au făcut e diabolic. Şi ce au făcut au făcut cu acordul tacit al Ministerului, o instituţie care i-a lăsat să cîştige bani f mulţi şi care acum şi-a dat seama că, dacă îi mai lasă, tot poporul roman va avea studii superioare.
  • examenul la computer afecteaza inclusiv profesorii din Spiru. Avem soft, intrebari si teste. Profesorii dispar din ecuatie. Poate e util să ştim că şi ei sînt afectaţi de mişcarea de acum doi ani a lui Bondrea. Mă refer la profii buni, că sînt şi acolo. Nu mă refer la Dodu Bălan, mare literat în zonă, normal…
  • Bondrea nu putea să facă toate aceste şmecherii cu diplomele de la distanţă  dacă Ministerul nu era de acord. Un grup de acolo din minister trebuie atent cercetat. Pentru că nu poate fi decît corupţie la mijloc ca să le cumpere intr+un fel sau altul lipsa de reacţie.
  • 56 000 de diplome emise de Spiru anul ăsta pentru ID. Dar anul trecut n-au fost cam tot atîtea? Toată lumea ştia, inclusiv Andronescu (care nu era ministru, dar era toata ziua in campanie pentru PSD), de ce nu a spus-o atunci? Poate din motive de PSD. că doar Spiru e bine reprezentat în partid. Sau invers.
  • PSD, aşadar. Şi nu numai. Răzvan Theodorescu predă acolo. Iliescu transmite mesaje de felicitare în fiecare an. Berindei, academicianul, scrie prin publicaţiile universităţii. Ştia o mulţime de lume, de la vîrf din politică.
  • Nu e normal să aruncăm cu noroi în toţi absolvenţii Spiru Haret. E normal să curăţăm sistemul. Curăţarea USH şi chestionarea ministerului, pentru binele tuturor.

Astea sînt întrebările. Rămîne să căutăm răspunsurile.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.