Valoarea mea, valoarea mea….

ianuarie 11, 2009 0

Liberali care maresc pensiile, socialisti care sprijina masuri liberale, extremisti care voteaza la unison cu cei ce se declara a fi de centru, minoritari care sprijina interesele majoritatii, politica romaneasca a vazut cam orice se putea vedea in acest domeniu . Cel putin, in ultimii 20 de ani. Un fenomen asemanator se observa si la nivelul indivizilor de rand. Sunt oameni care declara ca sustin principii democratice si vor o schimbare a celor ce guverneaza, dar nu se duc la vot.
De aceea, cred ca o dezbatere despre valori si ideologie , chiar si pe acest blog, este bine venita . Pentru ca toate aceste intamplari, unele din ele inexplicabile si pt mine la momentul respectiv, isi gasesc radacina in perceptia noastra despre valori personale si ideologii. Mai precis, in confuzia creata de asimilarea celor doua aceluiasi concept.
Concret: poti sa ai o ideologie liberala, dar sa crezi in faptul ca pensiile sunt mici si trebuie marite. Ori sa promiti, in virtutea unei ideologii socialiste, ca vei mari salariile profesorilor, dar sa constati ca in fata realitatii, nu ai de unde. Si atunci, valoarea respectarii unor cerinte minime ale econimiei, te indeamna sa retragi masura. sau sa o amani. Poti sa crezi in valorile crestine, dar sa respingi o ideologie bazata pe dogma bisericeasca. Ideologia nu este sinonima cu valorile personale.
Sunt doar cateva exemple si luati-le ca atare. Nu am cautat justificari unor masuri aiurea luate de guvern sau de parlament. Pentru ca valorile si ideologiile sunt importante si la nivelul oamenilor de rand, a cetatenilor simpli. Pe baza lor ar trebui sa voteze, ori sa decida daca se duc macar la vot.
Valoarea ar putea fi definita ca aceea credinta proprie izvorata din confruntarea cu realitatea imediata, cu faptele din fiecare zi. Iar ideologia poate fi asemanata unui cod de idei si principii izvorat din confruntarea cu probleme teoretice, care inca nu s-au intamplat, dar a caror prevenire sau proiectare este deosebit de importanta.
Ce credeti? Voi va bazati mai mult pe ideologii, sau pe valori?
Sa incep eu cu un raspuns:
*cred in valori crestine, dar sunt adeptul unei ideologii liberale, ce sustine dreptul femeii de a hotara asupra capacitatii sale de a se reproduce, de a face sau nu avorturi. Cred in inseminarea artificiala, in clonare si in teoria evolutiei
*cred ca exista Dumnezeu, dar mi se pare anormal ca in scoli sa li se spuna copiilor ca daca nu isi fac rugaciunea, ii calca masina a doua zi…
*sunt adeptul ideologiei liberale, conform careia fiecare trebuie sa castige dupa cat munceste, dar cred ca a avea o pensie de mii de euro si inca un salariu de la stat, tot cam pe-acolo nu este echitabil
*sunt adeptul masurilor sociale pentru mame si copii, dar cred ca trebuie facuta diferenta dintre o mama care are cu ce sa-si creasca copilul si una care e in dificultate. Si cred ca masurile sociale se adreseaza celor care au reala nevoie si nu celor care si le doresc pentru a face un ban in plus.
*sunt adeptul stabilirii unor ierarhii in cadrul structurilor sociale, dar cred in dreptul fiecaruia de a pune la indoiala componenta ierarhiei in orice moment doreste si in orice moment dispune de argumente

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.