Dezastru în Ecuador: potop cu cenușă de vulcan, inundații catastrofale, 350.000 de hectare distruse

Dezastru în Ecuador: potop cu cenușă de vulcan, inundații catastrofale, 350.000 de hectare distruse

martie 14, 2021 0

Şase persoane au murit şi peste 350.000 sunt afectate de ploile torenţiale şi cenuşa eruptă de vulcanul Sangay, au anunţat serviciile de securitate.

„Noi susţinem populaţia afectată de cenuşa din Sangay şi de inundaţiile din toată ţara”, a declarat preşedintele Lenin Moreno, care a anunţat că va trimite „echipe de ajutor”.

Inundaţiile au distrus circa 16.320 de hectare în mai multe regiuni de la începutul sezonului ploios, la 1 februarie, afectând pentru 18.000 de persoane.

Cenuşa vulcanului Sangay, situat la 200 km la sud de Quito, a distrus 43.000 de hectare şi a afectat circa 330.000 de persoane,

Sangay este unul dintre cei mai activi vulcani din Ecuador, alături de Tungurahua şi Cotopaxi, anunță News.ro.

În privința căderii cenușii, ar fi aproximativ 330.000 de persoane afectate, cu aproximativ 43.000 de hectare de culturi distruse.

Sâmbătă, după o săptămână de ploaie de praf vulcanic, „nu a căzut cenușă” în niciuna dintre cele șase provincii afectate, inclusiv Guayas, a cărei capitală este Guayaquil, unde săptămâna precedentă aeroportul său internațional a trebuit să suspende operațiunile din această cauză.

Sangay, cu o înălțime de 5.230 metri, situat în provincia amazoniană Morona Santiago (sud-est și graniță cu Peru), la 195 de kilometri sud de Quito, se află într-o activitate eruptivă constantă din 1628, potrivit Institutului de Geofizică de stat.

Este unul dintre mai mulți vulcani ecuadorieni care au erupt de ani de zile, precum Tungurahua și Cotopaxi, ambii din sudul țării.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.