Diaspora, scrisoare deschisă către președinții partidelor parlamentare: se cere creșterea numărului de parlamentari pentru Diaspora

Diaspora, scrisoare deschisă către președinții partidelor parlamentare: se cere creșterea numărului de parlamentari pentru Diaspora

februarie 25, 2024 0

Într-un demers unic și fără precedent, zeci de asociații și comunități din intreaga Diasporă s-au unit trimițând o scrisoare deschisă către președinții partidelor parlamentare prin care cer creșterea numărului de parlamentari pentru Diaspora.

În acest moment, există trei proiecte de lege depuse în Parlament pe acest subiect, însă sunt blocate din lipsa voinței politice.  

Doar punând presiune pe factorul politic, în contextul preconizatelor modificări ale legislației electorale, putem obține reprezentativitate corectă în Parlamentul României, susțin semnatarii scrisorii.

Redăm, în continuare, textul scrisorii: 

„Scrisoare deschisă către domnii 

Marcel Ciolacu – președintele PSD
Nicolae Ciucă – președintele PNL
Cătălin Drulă – președintele USR
Dacian Cioloș – președintele Reper
Ludovic Orban – președintele Forța Dreptei
George Simion – președintele AUR
Kelemen Hunor – președintele UDMR

În numele românilor care trăiesc/muncesc în Diaspora vă aducem la cunoștință următoarele.
 
În acest moment, românii din Diaspora ( cca 6-7 milioane. nu există o statistică clară recunoscută și asumată de către statul român) sunt reprezentați în Parlamentul României de către parlamentarii aleși în 2020 pe listele electorale ale Circumscripție nr 43 Diaspora. Aceștia sunt în număr de 6 ( ȘASE) , 2 senatori și 4 deputați.

Noi considerăm că e o reprezentare inechitabilă și injustă în condițiile în care art. 5 din legea nr. 208/2015 prevede că norma de reprezentare parlamentară este de un senator pt 168000 de cetățeni și un deputat pentru 73000 de lcetățeni.  
Vă aducem la cunoștință că în conformitate cu rezultatele Recensământului populației României (rezultatele prezentate de către INS)  se constată  o scădere a populației României cu cca 1,1 milioane de locuitori față de 2011.  

Vă cerem ca numărul de mandate parlamentare corespunzătoare acestui milon de cetățeni care nu mai există în România să fie realocat românilor din Diaspora. Chiar dacă statul român nu are o statistică reală ( pentru că niciodată nu a fost interesat de asta) vă aducem la cunoștință că numărul de contracte de muncă, asigurări sociale/medicale și copii înscriși în sistemul de educație ( date oficiale înregistrate în țările în care românii sunt rezidenți) dovedesc clar că acești cetățeni români există și în conformitate cu legile statului român au dreptul la reprezentate parlamentară echitabilă. 

Vă aducem de asemenea la cunoștință că la 30 Ianuarie 2024, conform datelor comunicate de către Min. Administrației și Internelor există cca. 1 milion de cetățeni români posesori de pașaport CRDS ( cetățean român cu domiciliul în străinătate) . Este singura cifră legală asumată și recunoscută de către statul român a cetățenilor români care se află în afara grani țelor României. 

Bazat pe cele comunicate mai sus vă cerem ca în regim de urgență să inițiați și susțineți modificări legislative ale legislației electorale din România astfel încât Circumscripție electorale nr 43 Diaspora să îi fie alocate un număr de mandate parlamentare mai mare decât cel actual. Chiar dacă nu e deplin echitabil ( dar măcar rezonabil) vă cerem 7 mandate de senatori și 13 mandate de deputați care să reprezinte Diaspora în Parlamentul României. 

Ar fi cel puțin o dovadă de respect și bunăvoință față de românii care de peste 3 decenii susțin financiar economia României să nu se prăbușească. 

Solicităm actualilor parlamentări ai circumscripție nr 43 Diaspora și anume Radu Mihail ( USR),  Iulian-Stefan Lörincsz ( USR), Geanina-Simina Tulbure ( Reper), Viorel Richard Badea ( PNL), Valentin-Ilie Făgărășian ( PNL), Boris Volosatîi ( AUR) să facă toate demersurile necesare și posibile pe lângă conducerile partidelor lor pentru susținerea acestei inițiative. În felul acesta își vor putea spăla măcar o parte din păcatele lipsei de activitate  în interesul românilor din Diaspora.
 
Nu vă cerem privilegii, vă cerem doar să ne respectați, pe noi și drepturile noastre și să o faceți și prin fapte nu doar prin vorbe.

Semnează și susțin această scrisoare deschisă:

ARI, Asociația Românilor din Italia
ORIUNDE LYON – Asociația antreprenorilor români din Franța
ARC, Asociația română din Canada
Asociația Romeni in Italia Milano
LSRS, Liga studenților români din străinătate
Asociația culturală DACIA-Roma
Asociații Rumana Castellonense Multicultural
Asociacion Rumena Europa Cultural Castellòn
Uniunea Lucian Blaga a scriitorilor și artiștilor români din Spania
Asociația socio-culturală DACIA -Rivoli
Asociația interculturală româno-elenă DACIA
Centrul Civic Român Roma
Asociația culturală graiul oșenesc – Paris
Asociația români în Slovenia
The Romanian and Eastern European Hub – London
Asociația Centrul de acțiune socială CASA ANASTASIA- Bruxelles
Asociația socio-culturală FRĂȚIA – Italia
Asociația români în Almeria
Asociația români în Cordoba
Federația Asociațiilor de Români din Europa – FADERE
Asociația română ARMONIA – Valadolid
Casa română de cultură Getafe
Comunitatea RO-OMENIA, Voluntari în Europa
Comunitatea Diaspora Europeană
Asociația culturală și de presă MIORIȚA, Sacramento-California
Asociația culturală COLUMNA, Pescara-Italia
Asociația românilor din New England
Comunitatea română din Germania
Grupul antreprenorilor români din Austria
Fundația DutchRO
Uniunea asociațiilor românești din Germania
Asociația România-Scandinavă
Asociația culturală ALBINA- Suedia
Asociația ROCONECT Londra
Asociația DOINA, Auckland-NZ
Asociația aDOR
EIRO, Asociația Culturală și de bussines a românilor din Irlanda
Belfast Intercultural Romanian Comunity”

 

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.